Θετικά αποτιμά την πορεία της οικονομίας η Κεντρική Τράπεζα

Θετικά αποτιμά την πορεία της κυπριακής οικονομίας η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μετά τη δημοσίευση σήμερα του Οικονομικού Δελτίου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση που δημοσιεύεται σε εξαμηνιαία βάση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) βρίσκεται σε ανοδική και μάλιστα επιταχυνόμενη πορεία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται να είναι υψηλότεροι που εκτιμούσαν οι δανειστές, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι προβλέψεις των δανειστών είχαν καταρτιστεί σε ιδιαίτερα

συντηρητική βάση.

Παρά την γενικότερη πρόοδο που παρατηρείται ωστόσο, οι ανισορροπίες εξακολουθούν να υφίσταται, τόσο στο γενικότερο περιβάλλον της ευρωζώνης, όσο και στο εγχώριο, και αφορούν κυρίως στον τομέα της ανεργίας, αλλά και στο χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό η πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας, όπως αναγράφεται, θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς παλινδρομήσεις προκειμένου να υπάρξει ωφέλεια από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική που ασκείται στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θεωρείται ως το πλέον σημαντικό μέσο βοήθειας προς τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο υψηλό επίπεδο κόκκινων δανείων το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μακροοικονομικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι το πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να είναι ορατά.

Οι σημαντικές αναδιαρθρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του προβλήματος, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με την πρώτη μείωση να έχει ήδη αρχίσει να απελευθερώνει πόρους στο τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό ανακλάται στην αύξηση της προσφοράς ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται και αύξησης της ζήτησης για νέο δανεισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να συμβάλει από την πλευρά του στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατέγραψε άνοδο για το 2015 της τάξεως του 1,6%, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η αύξηση άγγιξε το 2,6%, ενώ η πορεία της ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί περεταίρω από τις νέες επενδύσεις και την εγχώρια κατανάλωση.

Για ολόκληρο το 2016, η άνοδος του ΑΕΠ οι εκτιμήσεις λένε ότι θα φτάσει το 2,7%.

Στην έκθεση επιπλέον σημειώνεται ότι εντοπίζεται σημαντική διόρθωση των δημοσιονομικών δυσκολιών, γεγονός που έχει θέσει σε σωστή βάση την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους από τα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, τα πρωτογενή πλεονάσματα που καταγράφονται από το 2014 έχουν θέσει το δημόσιο χρέος σε καθοδική πορεία.

Καμπανάκι κινδύνου ωστόσο κρούει η Κεντρική Τράπεζα απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις που μπορούν να πλήξουν την καλή πορεία που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι προ των πυλών.

Όπως αναφέρεται, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και ανάλογη προσαρμογή της πολιτικής, προκειμένου να οδηγηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα