Τεστ εμπιστοσύνης προς τράπεζες

Ήρθησαν χθες όλα τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίωνΤέλος του μήνα πιθανότατα να ξεκαθαριστεί το τοπίο, εάν αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των καταθετών προς τις τράπεζεςΉρθησαν χθες, μετά από δυο χρόνια, όλοι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων σε Κύπρο και Ελλάδα. Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης αναμένεται να καταδείξει κατά πόσον αποκαταστάθηκε ή όχι η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες,

μετά το «κούρεμα» καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που καταδειχθεί και θα ξεκαθαριστεί, πιθανότατα, τέλη του μήνα, όταν η Κεντρική Τράπεζα θα συγκεντρώσει τα σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες, μέσω των οποίων θα διαφανεί εάν οι καταθέτες «σήκωσαν» τα χρήματά τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή όχι. Θα διαφανεί δε και το κατά πόσον κάποιοι καταθέτες «σήκωσαν» τα χρήματά τους από μια τράπεζα μεταφέροντάς τα σε άλλη.Θετική εξέλιξη, εκτιμούν οι τράπεζεςΗ άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των κεφαλαίων χαιρετίστηκε τόσο από τράπεζες όσο και από οικονομικούς φορείς. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, χαιρετίζοντας την άρση των περιορισμών, υποδεικνύει πως η σχετική απόφαση δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια όλων μας γι' ανάκαμψη και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Το τέλος μιας δύσκολης εποχής για τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία της χώρας σηματοδοτεί η άρση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την RCB.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Kirill Zimarin εκτιμά ότι «η άρση των περιορισμών αναμφίβολα θα συμβάλει σε μια ταχύτερη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Από δικής μας πλευράς, μπορούμε επιτέλους να προσφέρουμε το ευρύ φάσμα υπηρεσιών μας σε περισσότερους Κύπριους πελάτες που μπορούν, πλέον, να ανοίξουν λογαριασμούς σε μια οικονομικά δυνατή, αξιόπιστη και κερδοφόρα κυπριακή τράπεζα», αναφέρει.Ελπίδα για επαναφορά της εμπιστοσύνηςΟ Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Κύπρο. «Είναι δύσκολο να προσπαθείς να πείσεις επενδυτές ότι τα πάντα κυλούν φυσιολογικά και η κατάσταση βελτιώνεται, τη στιγμή που έχεις συναλλαγματικούς περιορισμούς», τόνισε, σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι πάντα κρίσιμες και πρέπει όλοι - Κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας, τράπεζες, Κεντρική Τράπεζα και Βουλή - να λαμβάνουν υπ' όψιν όλους τους παράγοντες πριν ενεργούν αυθόρμητα. Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε ως πάρα πολύ θετική εξέλιξη την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης κεφαλαίων.

«Είναι μια πολύ σωστή κίνηση, η οποία ομαλοποιεί το τραπεζικό μας σύστημα και δίνει, κυρίως προς τα έξω, την εικόνα ότι επανερχόμαστε ως πλήρη μέλη του ευρωσυστήματος, γιατί, κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα δεν ήμασταν, αφού υστερούσαμε σε ένα πολύ βασικό στοιχείο, την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε. Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε ο κ. Πήλικος, θα βοηθήσει επενδυτικά τη χώρα μας πάρα πολύ, και απαντώντας πόσο κοντά είμαστε πλέον στην έξοδο στις αγορές, είπε πως η σημερινή κίνηση συμβάλλει σημαντικά. Αυτό όμως, κατέληξε, θα εξαρτηθεί από τη Βουλή, η οποία πρέπει να ψηφίσει πλέον το πλαίσιο αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.Χαιρετίζει κι ο CIPAΠαράλληλα, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την άρση των περιορισμών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα μετακινηθούν καταθέσεις από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό. Η Κύπρος, όπως είπε, αποκτά ξανά την αξιοπιστία της και οι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι αυτήν την εξέλιξη. Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε, τέλος, πως οι ξένοι επενδυτές, με βάση την επικοινωνία που έχει ο CIPA μαζί τους, βλέπουν πάρα πολύ θετικά την άρση των περιορισμών ενώ, τέλος, επεσήμανε πως αυτό που απομένει για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι να ψηφιστεί και ο νόμος των εκποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα