Άρση της παρακράτησης φόρου 26% αξιώνουν επιχειρηματίες

ΤΟ ΚΕΒΕ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤη μη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, για προσωρινή παρακράτηση φόρου 26% στις εξαγωγές προς την Ελλάδα, ζητούν οι κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με το ΚΕΒΕ να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προώθηση του ζητήματος. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, εκπρόσωποι

των εταιρειών συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση αυτή της Αθήνας και ανέθεσαν στο ΚΕΒΕ να συστρατευθεί με την κυπριακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος.

Όπως μάλιστα δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, θα γίνει προσπάθεια να συνοδεύσει το Επιμελητήριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ώστε «να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του θέματος». Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, ο κ. Πηλείδης δεν απέκλεισε την καταγγελία στα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα, αν και απέφυγε να μιλήσει για αντίμετρα. Ο επιχειρηματικός κόσμος που έχει εξαγωγές αγαθών ή υπηρεσιών προς την Ελλάδα είναι τρομοκρατημένος και αναστατωμένος, είπε ο κ. Πηλείδης, προσθέτοντας ότι η επιβολή της παρακράτησης φόρου ύψους 26% σε όλες τις εξαγωγές από την Κύπρο προς την Ελλάδα «θα σκοτώσει όλο το εμπόριο».

«Είναι τρομερά σοβαρό το θέμα, είμαστε όλοι αναστατωμένοι με την πιθανότητα να εφαρμοστεί τελικά αυτός ο νόμος», είπε, για να προσθέσει ότι η νομοθεσία «δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να εφαρμοστεί». Ερωτηθείς αν το ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Πηλείδης απάντησε, «θα εκπλαγώ πάρα πολύ αν δεν τεθεί το θέμα».

Σε άλλη ερώτηση, αν το αίτημα των εξαγωγέων αφορά την πλήρη εξαίρεση της Κύπρου από την παρακράτηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ απάντησε «απόλυτα», για να προσθέσει ότι αν υπάρχουν υποψίες για εικονικές εξαγωγές στην Ελλάδα, τότε είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνήσει αυτές τις περιπτώσεις και να ενεργήσει ανάλογα. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντίκειται στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με ανακοίνωσή τους, εξάλλου, οι κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για τεράστιες διαφαινόμενες επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις, με τις εξαγωγές προς την Ελλάδα να εξαφανίζονται, ενώ προειδοποιούν και για αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών, με ανάλογη απώλεια θέσεων εργασίας. Χαρακτηρίζουν εξάλλου «άδικη» την απόφαση για κατακράτηση φόρου 26%, καθώς, όπως αναφέρουν, «η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος», ενώ συμπληρώνουν ότι η συνολική φορολογία επί των κερδών ανέρχεται στο 23% για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα