Τέρμα στα φαινόμενα διαφθοράς και στη νοοτροπία της "μίζας"

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει περιπτώσεις διαφθοράς προωθεί η κυβέρνηση υιοθετώντας τη λογική του μαυροπινακισμού.

Τέρμα στα φαινόμενα διαφθοράς και στη νοοτροπία της "μίζας" βάζουν οι αρμόδιες αρχές. Αναθεωρείται στο σύνολο του ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις με κυριότερη αλλαγή τον καταρτισμό μαύρης λίστας στην οποία θα μπαίνουν όσοι οργανισμοί, εταιρείες και πρόσωπα εμπλέκονται αποδειγμένα σε τέτοιες υποθέσεις, ώστε να μην μπορούν να ξανα-διεκδικήσουν προσφορές του δημοσίου για οποιοδήποτε

έργοΟι αλλαγές κατέστησαν αναγκαίες μετά το πρόσφατο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.Υπό τη βαριά σκιά του σκανδάλου στην Πάφο, το Γενικό Λογιστήριο σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία ετοίμασαν ήδη τέσσερα νομοσχέδια που βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Με βάση αυτά θα ισχύσει ο μαυροπινακισμός όλων όσοι αποδεδειγμένα εμπλέκονται στα εξής φαινόμενα:Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

Απάτη ΔιαφθοράΝομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητεςΑθέτηση υποχρέωσης καταβολής φόρων και κοινωνικών ασφαλίσεωνΕπίδειξης σοβαρής ή επαναλαμβανόμενης πλημμέλειας κατά την εκτέλεση προηγούμενης σύμβασης

Τα νομοσχέδια δεν είναι το τελευταίο βήμα αλλά το πρώτο. Αφορούν στον πυλώνα της προκήρυξης προσφορών. Σε ότι αφορά τον πυλώνα της εκτέλεσης, αλλάζουν επίσης πολλά. Πιο συγκεκριμένα, με Υπουργική απόφαση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας θα αφαιρεθεί το δικαίωμα από τις τοπικές αρχές και ημικρατικούς οργανισμούς να προκηρύσσουν προσφορές πέραν ενός συγκεκριμένου ποσού, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Και σε όλες τις περιπτώσεις, σε ότι αφορά επιπρόσθετες απαιτήσεις των επιτυχόντων εργολάβων, θα περνούν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και όχι από τις τεχνικές επιτροπές που συστήνει κάθε οργανισμός.

Έτσι θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα κλείσουν τα παραθυράκια που επέτρεπαν μέχρι σήμερα τη διασπάθιση χρήματος του δημοσίου σε βάρος του συνόλου των φορολογουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα