Τέως Επίτροπος: «Ανόητη σύλληψη» - Τα σημεία φωτιά έκθεσης

Την θέση ότι αποτελεί μέχρι και ανόητη πράξη η σύλληψη γυναίκας και γιατρού για υπόθεση έκτρωσης εξέφρασε η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Η τέως Επίτροπος παρενέβη στην εκπομπή με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση σύλληψης γιατρού και γυναίκας για έκτρωση χωρίς ενημέρωση του πατέρα. Η Επίτροπος ρωτήθηκε για την τοποθέτησή της τον Οκτώβριο του 2015, αναφορικά με το πλαίσιο ρύθμισης

των εκτρώσεων στην Κύπρο.

«Προσδοκία μου με την τότε τοποθέτηση ήταν να απασχολήσει το ζήτημα των εκτρώσεων τους αρμόδιους φορείς», είπε η κ.Σαββίδου.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε όπως αντιλαμβάνεται κανείς αφού η εν λόγω αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου έμεινε στα συρτάρια των βουλευτών.

Τα κυριότερα σημεία της Τοποθέτησης

Ως κυριότερα σημεία της τοποθέτησης, παρατίθενται τα πιο κάτω:

- Η πλήρης απουσία στατιστικών στοιχείων όσον αφορά τον αριθμό των εκτρώσεων που τελούνται στην Κύπρο και τα ειδικότερα στοιχεία (ηλικία, εθνική καταγωγή, οικογενειακή κατάσταση κ.ά) όσων γυναικών υποβάλλονται στη διαδικασία αυτή, συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο το τοπίο και δυσχεραίνουν σημαντικά οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό.

- Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω καθώς και το περιοριστικό πλαίσιο που ρυθμίζει μέχρι σήμερα τη δυνατότητα τεχνητής διακοπής της κύησης, αποφάσισα να προχωρήσω στην παρούσα Τοποθέτηση μου ως Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την προσδοκία το ζήτημα των εκτρώσεων να απασχολήσει σοβαρά όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα.

- Το γεγονός ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις εντάσσονται στο Κεφάλαιο των «Αδικημάτων κατά των ηθών», γεγονός που δεν μπορεί παρά να προσδίδει ηθικές και ηθικολογικές διαστάσεις σε ένα θέμα που αφορά πρώτιστα τη γυναίκα – έγκυο, ως φορέα δικαιωμάτων και το έμβρυο, ως εν δυνάμει άνθρωπο. Κάτι τέτοιο αποπροσανατολίζει εξ’ αρχής, κατά την άποψη μου, τη συζήτηση καθώς αφήνει να νοηθεί ότι προστατευόμενο αγαθό είναι τα «ήθη», που ούτως ή άλλως είναι μια έννοια αφηρημένη και διαρκώς εξελισσόμενη, αντί να θέτει στο επίκεντρο τη γυναίκα και το σώμα της που κυοφορεί το έμβρυο.

Οι τότε διαπιστώσεις – εισηγήσεις της Επιτρόπου

«Το ζήτημα των εκτρώσεων προκαλεί συνήθως ποικίλες αντιδράσεις που βασίζονται κυρίως σε στάσεις και αντιλήψεις ηθικής ή θρησκευτικής φύσεως και σπανιότερα σε δικαιικές αναλύσεις.

Πέραν τούτου, η απαγόρευση, υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων, της διακοπής της κύησης ως μιας απόφασης που λαμβάνεται από την έγκυο βάσει των προσωπικών της περιστάσεων και σταθμίσεων και όχι βάσει ηθικών (βιασμός, αιμομιξία), ιατρικών (κίνδυνος) ή άλλων λόγων (ευγονικών- αναπηρία) θέτει το ζήτημα στο πλαίσιο της ποινικοποίησης μιας συμπεριφοράς με τελικούς «δράστες» τις γυναίκες αντί ως μέρος και σύμπτωμα μιας κοινωνικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Επίτροπος.

Περισσότερες οι αμβλώσεις από τις γεννήσεις (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα