Τέμερ: Σκάνδαλα και χαμηλή δημοτικότητα αλλά τα καταφέρνει

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ένας πρόεδρος με δημοτικότητα 7%, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες για διαφθορά θα δυσκολευόταν πολύ να παραμείνει στην εξουσία.

Όμως στη Βραζιλία ο Μισέλ Τέμερ φαίνεται να το καταφέρνει, τουλάχιστον προς το παρόν. Γιατί;

Δίκτυο αλληλεγγύης

Ο Τέμερ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία της Βραζιλίας εναντίον του οποίου ο γενικός εισαγγελέας έχει απαγγείλει κατηγορίες. Για να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου χρειάζεται η έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών.

Ο πρόεδρος

της Βραζιλίας διαθέτει μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν ένα χρόνο,αφού αποπέμφθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ.

Ένας άλλος παράγοντας που κάνει τη διαφορά: 185 από τους 513 βουλευτές είναι στόχος ερευνών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρονται να εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobas.

«Αυτό δημιουργεί ένα είδος δικτύου αλληλεγγύης», εξηγεί ο Σίλβιο Κόστα πολιτικός αναλυτής του ιστότοπου Congresso em Foco.

Η πτώση του Τέμερ ίσως προκαλέσει αντιδράσεις ντόμινο και πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι θα χάσουν την ασυλία τους, κάτι που μέχρι τώρα τους επιτρέπει να αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, καθώς χάρη στο αξίωμά τους μπορούν να παραπεμφθούν μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν υπάρχει φυσικός διάδοχος

Όταν αποπέμφθηκε η Ρούσεφ έπειτα από τις κατηγορίες για παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού, ο φυσικός της διάδοχος ήταν γνωστός: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της, ο συντηρητικός Τέμερ, με τον οποίο είχε σχηματίσει έναν παρά φύσιν συνασπισμό προκειμένου να αποκτήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Όμως πλέον δεν υπάρχει αντιπρόεδρος.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διάδοχος του Τέμερ διορίζεται από το Κογκρέσο για να συνεχίσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί κάποιος πιθανός αντικαταστάτης.

Εν αναμονή της απόφασης του Κογκρέσου τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο πρόεδρος της βουλής Ροτρίγο Μάια, ο οποίος επίσης είναι στο στόχαστρο των ερευνών για το σκάνδαλο της Petrobas.

Υποστήριξη από το επιχειρηματικό περιβάλλον

Ο Τέμερ είχε αναλάβει ως αποστολή την έξοδο της Βραζιλίας από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 30 ετών, με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ήδη έχει καταφέρει να περάσει το πάγωμα των δημόσιων δαπανών για 20 χρόνια, όμως τα κυριότερα μέτρα του δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο: η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

«Υπάρχουν διαφωνίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως κάποιοι θεωρούν ότι με τον Τέμερ υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν», σχολιάζει ο Ρικάρντο Ριμπέιρο της εταιρείας συμβούλων MCM.

Ησυχία στον δρόμο

Πέρυσι, η λαϊκή πίεση επιτάχυνε την πτώση της Ρούσεφ: εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους ζητούσαν την αποπομπή της.

Όμως οι φωνές για αποχώρηση από την εξουσία του Τέμερ είναι πολύ πιο δειλές, παρόλο που το 65% των Βραζιλιάνων το επιθυμεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από τη Datafolha.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα