Τέλος στο καλό κλίμα

Ξεκίνησε το blame game, μετά την αποτυχία κατάληξης στο Μον Πελεράν
Αμφίβολη είναι αυτή τη στιγμή η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς θεωρείται πως αυτός ο κύκλος των συνομιλιών έχει κλείσει, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να ανοίξει ένας άλλος

Δεν υπήρξε κατάληξη στη συζήτηση του εδαφικού στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αμφίβολο το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πηγές από την

ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ανέφεραν στη «Σημερινή» πως αυτή η προσπάθεια έχει τελειώσει και δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία.

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι: «Ο Ε/κ ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο μέρες στο Μον Πελεράν.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια των εδαφικών προσαρμογών, που θα άνοιγαν τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να σκεφτούν για τα επόμενα βήματα. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα φέρει αυτές τις εξελίξεις σε γνώση του Γενικού Γραμματέα».

Άγνωστο το μέλλον
Πριν καν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν, η τουρκική πλευρά ξεκίνησε το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών μέσω Twitter, αποδίδοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά, που τηρούσε, κατά τα λεγόμενά τους, «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά είχε προηγουμένως μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν, από 80-90 χιλιάδες σε 70-75 χιλιάδες, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων. Στην ουσία η έναρξη του blame game επιφέρει ένα εξαιρετικά σοβαρό ρήγμα στο καλό κλίμα, επί του οποίου επένδυαν οι εμπλεκόμενοι για κατάληξη των συνομιλιών.

Με δεδομένο, δε, ότι στην Ελβετία δεν υπήρξε, ουσιαστικά, απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καθώς και το γεγονός πως σχεδόν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα είναι ακανθώδη και συνοδεύονται από κόκκινες γραμμές, παραμένουν αμφίβολα τα επόμενα βήματα και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ακόμη και για τη δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου επί κυπριακού εδάφους.

Ενημερώνει με την επιστροφή
Μιλώντας τα χαράματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αναμένεται με την επιστροφή στην Κύπρο να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και του λαού. Ο διάλογος, είπε, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Τόνισε πως βούληση της δικής μας πλευράς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια για επανένωση, υπογραμμίζοντας πως κανένας που παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και 18 μήνες δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Χαρακτήρισε, παράλληλα, καταδικαστέα την κριτική που ασκήθηκε από τουρκικής πλευράς, καθώς δεν αντικατοπτρίζει τι ακριβώς έγινε. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε blame game.

Πάγωσε η ΕΕ
Όπως μεταδίδει από το Στρασβούργο ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα οι τεχνοκράτες που ασχολούνται με το Κυπριακό πάγωσαν από την απουσία συμφωνίας στο Μον Πελεράν. Διότι, όπως επισημαίνεται, έχουν επενδύσει επί μακρόν στο εύφορο κλίμα που θα οδηγούσε σε συμφωνία των δύο πλευρών πριν από το τέλος του έτους.

Σήμερα αναμένεται να γίνει σύσκεψη στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ συζήτηση με επίκεντρο την Τουρκία και την απαράδεκτη νοοτροπία του καθεστώτος Ερντογάν είναι προγραμματισμένη στις 4 ώρα Κύπρου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εκεί αναμένεται να ακουστούν δημόσια και οι πρώτες αξιολογήσεις για τα καθέκαστα στο Κυπριακό.
_______________________
ΘΕΣΗ

Ο σταθμός για νέα αρχή

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες. Οι μύθοι έσπασαν και οι ευσεβοποθισμοί κατέρρευσαν. Ναυάγησε η εξευμενιστική πολιτική. Οι Τούρκοι επανέλαβαν εαυτόν. Είναι αναξιόπιστοι. Δεν θέλουν λύση αλλά τουρκοποίηση. Και έχουμε δείξει επί μακρόν και καλή θέληση και καλή διαγωγή, μέχρι σημείου παρεξηγήσεως.

Το Μον Πελεράν είναι σταθμός. Για αλλαγή στρατηγικής και καθορισμό σαφέστατου στόχου για απαλλαγή από τη διχοτόμηση και την κατοχή. Τα επόμενα βήματα απαιτούν ρεαλισμό και σύνεση. Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και για εμάς και για την περιοχή. Πολύ όμως πιο επικίνδυνη είναι η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής.

Οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για τον Ελληνισμό της Κύπρου και υποταγή στην Τουρκία. Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής και της απαλλαγής από μια ουτοπική - επί σειρά ετών - πολιτική που μας οδήγησε από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, και στην εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής.

Όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, και όσοι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού και της αξιοπρεπούς και δημοκρατικής λύσης του μπορούν να εγκαταλείψουν, προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες προς την πατρίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα