Στο χειρότερο σημείο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

ΑΠΟ ΜΙΑ κλωστή πλέον κρέμονται οι σχέσεις της ΕΕ με την κυβέρνηση Ερντογάν. Το ερώτημα αν θα πρέπει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ή να τεθούν επιπλέον όροι και προϋποθέσεις για τη συνέχισή τους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, ενώ την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία και ψήφισμα αναφορικά με την Τουρκία.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο

του 2005. Από τα 35 κεφάλαια που απαιτείται να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία προσχώρησης έχουν ανοίξει μόνο τα 16 και από αυτά έχει κλείσει μόνο ένα, αυτό για την επιστήμη και έρευνα. Τέσσερεις μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η επιδείνωση της κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Από χθες το μεσημέρι αλλά και το Σαββατοκύριακο που πέρασε υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή υπήρχε η σκέψη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να τεθεί ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Στα σενάρια που κυκλοφορούν υπάρχουν και αυτά που λένε για επιβολή οικονομικών κυρώσεων, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις και προφυλακίσεις επικριτικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων και βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κουρδικού κόμματος HDP.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε ανακοινώσει την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία. Όπως είχε δηλώσει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί ειλικρινή, ανοιχτό και καλή τη πίστει διάλογο με τις τουρκικές Αρχές. Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Τουρκία αποδεχθεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία του συνομιλητή της.

Ο κ. Μπροκ και η κ. Πίρι εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις τουρκικές Αρχές επιλεκτική προσέγγιση σχετικά με το ποιος θα μιλάει σε ποιον. Δήλωσα ξεκάθαρα στον υπουργό Τσελίκ τον θαυμασμό για τη δημοκρατική επαγρύπνηση του τουρκικού λαού για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι ενστάσεις που προβάλλονται από τους κοινοτικούς θεσμούς αφορούν την αναλογικότητα της απάντησης της τουρκικής κυβέρνησης στον απόηχο του πραξικοπήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο. Διάλογος, ωστόσο, απαιτεί τις δύο πλευρές να είναι πρόθυμες να μιλήσουν η μια στην άλλη. Συνεχίζω να ελπίζω ότι το ΕΚ θα μπορέσει να επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα».

Keywords
Τυχαία Θέματα