Τέλος Αυγούστου αναμένουν στο Προεδρικό την έκθεση Έιντε

Στις 21 Αυγούστου θα βρίσκεται και πάλι στο γραφείο του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρώτο σημαντικό γεγονός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η έκθεση Έιντε για το κυπριακό η οποία θα φτάσει στο Προεδρικό στα τέλη του μήνα.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι υπάρχουν μπροστά δύο σημαντικά γεγονότα που ίσως αλλάξουν το σκηνικό στο κυπριακό. Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές "αν η Τουρκία κάνει κάποια κίνηση θα πρέπει να δει ότι έχει να "κερδίσει" κάτι στην ευρωπαϊκή πορεία της. Ωστόσο αυτό θα μπορούμε να το μελετήσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές

στις 24 Σεπτεμβρίου και τις αυστριακές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου".

Καμία συζήτηση δεν υπάρχει προς το παρόν για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Έιντε, θέμα που ίσως "κλειδώσει" την περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές "Κάθε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί"

Την ίδια ώρα οι καθημερινές δηλώσεις Ακιντζί πλέον δεν αγγίζουν το Προεδρικό που θεωρεί ότι ο κατοχικός ηγέτης προσπαθεί να δικαιολογήσει την δική του αποτυχία.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών αναφέρει ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να μην αφήνει αναπάντητη καμία λεκτική πρόκληση από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία από κοινού με τους Τούρκους, ευθύνεται για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα"

Την ίδια ώρα η επομένη των τουρκικών πανηγυριών στην Τυλληρία βρήκε την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι χθες απλώς εφάρμοσε την συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ. Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο "Αυτοί που επικρίνουν, αν έχουν διαφορετική άποψη ότι πρέπει να καταγγελθεί αυτή η συμφωνία και να μην τηρείται με όλα όσα συνεπάγονται από μια τέτοια ενέργεια, τότε ας το πουν ευθαρσώς".

Η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική και για την καθυστερημένη αποδοκιμασία από το προεδρικό των όσων έγιναν στην Τυλληρία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι "Η προσφιλής τακτική του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, να σχολιάζει δηλώσεις του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς να απαντά επί της ουσίας σε οτιδήποτε, αποδεικνύει τη γενικότερη αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί τις συνέπειες των δικών της λανθασμένων πολιτικών".

Η ΕΔΕΚ με τη σειρά της επισημαίνει ότι "Την ώρα που το Ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος και τους χθεσινούς εορτασμούς στα Κόκκινα, η Κυπριακή Κυβέρνηση επέτρεψε τη μετάβαση στα Κόκκινα και δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στα λεωφορεία, εξετάζοντας εάν σε αυτά υπήρχαν ενδεχομένως και έποικοι".

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΛΑΜ που θέτει τον ΠτΔ αλλά και την Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών που τους αναλογούν, σε σχέση με την παραχώρηση ειδικής άδειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα