Τελεσίγραφο Τουρκίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνάντηση είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Θέματα συζήτησης της συνάντησης, ήταν η ελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία ουσιαστικά εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν ελευθερωθούν οι θεωρήσεις βίζας μέχρι τον Ιούνιο του 2016, τότε δεν θα ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι για να να μπορέσουν να δοθούν ελευθεροποιήσεις θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει η Τουρκία να κάνει αλλαγές και να εναρμονίσει

τις νομοθεσίες της προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την Κύπρο, καθώς αν η Τουρκία προχωρήσει προς την κατεύθυνση εναρμόνισης, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σεβαστεί και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οτιδήποτε ισχύει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύει και για την Κύπρο.

Αυτό αποτελεί σημαντικό δίλημμα για τη δική μας πλευρά, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δυσκολέψει τη διαδικασία με την Τουρκία, ζητώντας άμεσα να προχωρήσει η Τουρκία σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει σημαντικές εξελίξεις, ιδιαίτερα αν συνομολογήσει κανείς την απειλή της Τουρκίας για κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η αποδέσμευση χρημάτων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρώπη για την Τουρκία.

Το τρίτο θέμα ήταν το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων 23,24,31 για την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα