Τεχνολογικό Πάρκο: Γιατί όχι στη Λευκωσία;

Έληξε πρόσφατα, άδοξα, ο διεθνής διαγωνισμός για την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. O διαγωνισμός αφορούσε την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενοικιάσει κρατική γη εμβαδού 330 χιλ. τετραγωνικών μέτρων για περίοδο 50 χρόνων, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικού πάρκου.

Ο κυριότερος λόγος της επιλογής του Πεντάκωμου είναι ότι η κυβέρνηση διαθέτει εκεί την προς ενοικίαση γη. Σίγουρα το γεγονός ότι γεωγραφικά το Πεντάκωμο βρίσκεται μεταξύ τριών πόλεων είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, όπως επίσης και η γειτνίαση με τον δορυφορικό σταθμό.
Είναι όμως οι πιο πάνω λόγοι

αρκετοί για να αποκλυστούν άλλες περιοχές;

Ο κύριος ρόλος των Τεχνολογικών Πάρκων είναι η αξιοποίηση της γνώσης και η προώθηση της επιχειρηματικότητας. Η ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας(τεχνοβλαστοί) είναι αποτέλεσμα της σχέσης των Τεχνολογικών Πάρκων με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Τα τεχνολογικά πάρκα άρχισαν να ιδρύονται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί αρκετά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τεχνολογικών Πάρκων (International Association of Science Parks, IASP, www.iasp.ws), ένα Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο είναι μια πρωτοβουλία που:

• Έχει ισχυρούς δεσμούς με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα
• Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να ενθαρρύνει τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων έντασης γνώσης που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του
• Υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογίας, την επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη.
• Διοικείται από μια μικρή ομάδα ειδικών

Σε αυτά εγκαθίστανται συνήθως φορείς όπως Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα, επιχειρήσεις και φορείς υποστήριξης και μεταφοράς τεχνολογίας.

Τα Τεχνολογικά Πάρκα παρέχουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως:

• Υποδομές και υπηρεσίες Θερμοκοιτίδας (χώροι γραφείων και εργαστηρίων, γη κλπ)
• Κοινόχρηστες υπηρεσίες όπως τηλεπικοινωνιακή υποδομή, δίκτυα, συνεδριακοί χώροι, βιβλιοθήκη, εστιατόριο κλπ
• Δικτύωση με ερευνητικά εργαστήρια και πρόσβαση σε μεγάλες υποδομές
• Διεθνή δικτύωση με επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς κλπ
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες (πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κατάρτιση, επιχειρηματικός σχεδιασμός και ανάπτυξη, μάρκετινγκ, διεθνή δικτύωση κλπ)
• Μεταφορά Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Επομένως ένα Τεχνολογικό Πάρκο δημιουργεί προστιθέμενη αξία στα μέλη του μέσα από συνέργειες, την παρουσία σε ένα καινοτόμο περιβάλλον, την συνεργασία με ερευνητικά εργαστήρια που διαθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές και την παρουσία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Με αυτό το τρόπο τα Τεχνολογικά Πάρκα θεωρούνται μηχανισμοί μεταφοράς τεχνογνωσίας και εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης, επειδή υποκινούν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα ενσωματώσουν και ολοκληρώσουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που βρίσκονται και θα αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει:
• Σύγχρονο φορολογικό σύστημα που να παρέχει κίνητρα
• Υποδομές υψηλής ποιότητας (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κλπ)
• Εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που να μετακινείται
• Υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στην περιοχή
• Ενεργό ρόλο των τοπικών παραγόντων (επιχειρήσεων, φορέων, κοινωνίας)

Για παράδειγμα, στη πόλη Linkoping της Σουηδίας, το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έχουν δημιουργήσει 2 Τεχνολογικά Πάρκα (Mjardevi &Berzelius) με αποτέλεσμα να έχουν ιδρυθεί περισσότερες από 200 νέες επιχειρήσεις με περίπου 5,000 εργαζόμενους. Στους φοιτητές παρέχεται κατάρτιση στην επιχειρηματικότητα, και στους απόφοιτους κίνητρα και καθοδήγηση για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (www.liu.se/org.cie ). Σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή αυτή πρωτοβουλία έπαιξαν και παίζουν οι μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις (π.χ. Saab, Volvo, Ericsson).
Από τα πιο πάνω, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι η αποτυχία του διαγωνισμού πιθανό να οφείλεται και στον χώρο που επιλέχθηκε για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου.

Το Πεντάκωμο, δεν είναι κοντά σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα ούτε σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ ελλείπουν και άλλες υπηρεσίες όπως βιβλιοθήκες, συνεδριακό κέντρο, κατά συνέπεια η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου να στοιχίζει περισσότερο, άρα μειωμένο κέρδος για τον επενδυτή, σε σχέση με άλλες περιοχές.
Στην περιοχή Πεντάκωμου, υπάρχουν στρατιωτικές, ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες. Η παρουσία του Τεχνολογικού Πάρκου θα αυξήσει την συγκέντρωση σημαντικών υποδομών σε μια γεωγραφική περιοχή και ταυτόχρονα το κίνδυνο λόγω της συγκέντρωσης. Η μνήμες από το Μαρί, είναι ακόμη νωπές.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Λευκωσία, πληρεί όλα τα κριτήρια για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου. Κατ’ αρχή είναι η έδρα πέντε Πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων. Είναι κοντά σε όλες τις υποδομές που χρειάζονται όπως κυβερνητικές υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, συνεδριακό κέντρο, έδρα μεγάλων επιχειρήσεων, τράπεζες κτλ. Είναι επίσης σε θέση να στεγάσει τον κόσμο ο οποίος θα εργάζεται στο πάρκο.

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή ΣΟΠΑΖ μέχρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου φαντάζει ως ιδανική. Υπάρχει αρκετός χώρος για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου και όλες οι υποδομές είναι σε μικρή απόσταση. Μια τέτοια επένδυση, πέραν των άλλων οφελών που θα δημιουργήσει, θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη των υποβαθμισμένων περιοχών, στις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πεισθεί ακόμη να επενδύσει.

Εικόνα αρχείου

* Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα