Αναστέλλονται τα εντάλματα σύλληψης Ζολώτα και Φόλε

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα την απόφαση του στην Έφεση 345/2016, η οποία αφορούσε την Αίτηση για άδεια καταχώρησης προνομιακού εντάλματος Certiorari των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά των Ζολώτα και Φόλε και έκρινε ότι εκ πρώτης όψεως το Επαρχιακό Δικαστήριο υπερέβη το δικαιοδοτικό του πλαίσιο εκδίδοντας την απόφαση για έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Στην απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση

για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα, ως αυτή κυρώθηκε με τον Νόμο 2(ΙΙΙ)/2000, προβλέπονται διαδικασίες επίδοσης εκτός Κύπρου, οι οποίες είχαν ακολουθηθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Εντούτοις, ο περί Διεθνούς Συνεργασίας σε Ποινικά Θέματα Νόμος του 2001, Ν. 23(Ι)/2001 ρητά προβλέπει πως σε επιδόσεις που γίνονται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες της Κοινοπολιτείας ή χώρες με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε σχετική διεθνή σύμβαση, κατόπιν δικαστικής συνδρομής, ρητά προβλέπει πως η επίδοση εγγράφων διαδικασίας σε κατηγορούμενο εκτός Κύπρου, δεν επιβάλλει υποχρέωση συμμόρφωσης και κατ’ επέκταση οποιαδήποτε παράλειψη του κατηγορουμένου να εμφανιστεί δεν συνιστά καταφρόνηση δικαστηρίου και δεν παρέχει δυνατότητα εξαναγκασμού προς εμφάνιση μέσω της έκδοσης εντάλματος σύλληψης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επίδοση είχε γίνει εκτός Κύπρου, εφόσον οι κατηγορούμενοι ήταν κάτοικοι εξωτερικού και κατ’ επέκταση δεν υπήρχε, εκ πρώτης όψεως, δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης. Παραπέμποντας σε αγγλική νομολογία, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη φαίνεται να εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο ποινικής δικαιοσύνης και συναντάται αυτούσια και στην Αγγλία. Ο σκοπός της διάταξης φαίνεται εξάλλου και από την σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του 2001.

Συνεπεία αυτού, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την έκδοση του εντάλματος σύλληψης κατά των κατηγορουμένων και έδωσε άδεια για καταχώρηση αίτησης Certiorari. Η απόφαση επηρεάζει δεκάδες άλλες υποθέσεις που αφορούν επίδοση σε κατηγορούμενο εκτός δικαιοδοσίας. Την υπόθεση εκ μέρους των κατηγορουμένων Ζολώτα και Φόλε χειρίστηκε ο Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα