Ταύτιση απόψεων Συμμαχίας-Ιωνά για εκσυγχρονισμό δικαιοσύνης

Πλήρη ταύτιση απόψεων με τις θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών στον τομέα του εκσυγχρονισμού και της απονομής της Δικαιοσύνης, διαπιστώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών, υπό τον Πρόεδρό της Γιώργο Λιλλήκα. Μεταξύ αυτών είναι η εισήγηση για διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας σε Νομικούς Συμβούλους του κράτους και Γενικούς Εισαγγελείς.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, που αφορούν τις

φυλακές, τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης και θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών στον τόπο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε περαιτέρω ότι δόθηκε η ευκαιρία και συζητήθηκαν κάποια πιο λεπτά θέματα, όπως οι συνθήκες υπό τις οποίες εξυπηρετούνται άτομα που χρειάζονται ειδική εξυπηρέτηση, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Πρόσθεσε ότι ανέλαβε τη δέσμευση να ζητήσει από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων να συμπεριλάβει στις απαιτήσεις για την έκδοση του ετήσιου πιστοποιητικού ασφάλειας των σταδίων τη διαφύλαξη συγκεκριμένων χώρων, οι οποίοι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με κινητικά προβλήματα και τη δημιουργία ειδικών χώρων για τροχοκαθίσματα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε τις ειδικές ευαισθησίες οι οποίες όλοι πρέπει να επιδεικνύουμε σε κάποιες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που χρειάζονται περισσότερο τη δική μας βοήθεια.

Περαιτέρω ο κ. Νικολάου είπε πως συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τους θεσμούς και ανέφερε πως τέθηκε στο τραπέζι πρόταση που υπέβαλαν και στο παρελθόν, αναφορικά με τη διαδικασία διερεύνησης ποινικών υποθέσεων και την ανάγκη να υπάρξει εκσυγχρονισμό ή και αναθεώρηση του συστήματος που ακολουθούμε και το οποίο βασίζεται στις αγγλοσαξονικές ρυθμίσεις του Συντάγματος που θεσπίστηκε το 1960.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι ανάλογοι θεσμοί που λειτουργούσαν στην Αγγλία εκσυγχρονίστηκαν και έχουν διέλθει ρυθμίσεων που συμβάλλουν περισσότερο στην ταχύτητα, την ποιότητα και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του τρόπου με τον οποίο διερευνώνται οι υποθέσεις αυτές.

Είπε πως συζητήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να επέλθουν σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας ακόμα και των δικαστηρίων και ειδικότερα θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, θέματα που επηρεάζουν το προσωπικό της Αστυνομίας και την καλύτερη ανταπόκριση της Αστυνομίας στις υποχρεώσεις της.

Είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τις προτεραιότητες και την ανάγκη η Αστυνομία να επικεντρωθεί περισσότερο στις ευθύνες και υποχρεώσεις της στην παρεχόμενη ασφάλεια στον τόπο, παρά με αυτό που συμβαίνει μέχρι πρόσφατα, να ασχολείται με όλα τα άλλα ζητήματα, χωρίς να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα στις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του τόπου.

“Θέλουμε μια Αστυνομία, η οποία να είναι περισσότερο επιχειρησιακή, να διώκει το έγκλημα, να στέλνει το μήνυμα και να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια του πολίτη και όχι μια αστυνομία που να είναι περισσότερο διοικητική, η οποία να εκδίδει εξώδικα για παραβάσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με το έγκλημα και τα αστυνομικά καθήκοντα και έχουμε συμφωνήσει ότι αυτού του είδους την Αστυνομία θέλουμε και συμφωνήσαμε ότι αυτού του είδους την Αστυνομία θέλουμε και για αυτήν όλοι μαζί οφείλουμε να εργαστούμε”, ανέφερε ο κ Νικολάου.

Κατά τη συνάντηση, είπε πως ενημέρωσε για τις ανάγκες που υπάρχουν στο Σώμα και ότι προωθείται πρόταση για πρόσληψη πρόσθετων αστυνομικών, αναφέροντας ότι πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν 660 κενές θέσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες τόσο λόγω του εγκλήματος, όσο και λόγω της αλλαγής στην προσπάθεια δίωξης του εγκλήματος και των ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν προκύψει συνεπεία των απειλών που προέρχονται από τη γύρω περιοχή, όπως οι απειλές για θέματα τρομοκρατίας.

Υπάρχει μια πλήρης ταύτιση και απόψεων και στόχων με τον Πρόεδρο και την Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία θα διατηρηθεί ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδείξουμε περισσότερο τον κοινό στόχο που είναι η απαιτούμενη ασφάλεια και η δίωξη όλων όσοι ευθύνονται για παράνομες πράξεις.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων τα θεσμικά θέματα, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός ενημερώθηκε για πρόταση που έχει τεθεί από μέρους του κόμματος στη Νομική Υπηρεσία για αναθεώρηση του θεσμού της.

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί με συνθήκες μισού αιώνα πριν να εκσυγχρονιστούν και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό η Νομική Υπηρεσία να παραμείνει νομικός σύμβουλος του κράτους και οι ποινικές υποθέσεις να μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο σώμα εισαγγελέων.

Ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της αξιοκρατίας και δήλωσε ικανοποίηση για την πρόθεση του Υπουργού να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για εμπέδωση της αξιοκρατίας, και είπε ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στη θέση ότι τα ειδικά σώματα της Αστυνομίας πρέπει να έχουν και ειδική μεταχείριση από πλευράς του κράτους έτσι ώστε να έχουν κίνητρο για να μπορέσουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Συμφώνησε, όπως είπε, και με τη θέση για την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος, επειδή εξήγησε, όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση θα βαθαίνουν τα οικονομικά προβλήματα και τα φαινόμενα βίας και θέλουμε αστυνομικό σώμα που να μπορεί να παρέχει ασφάλεια.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι εισηγήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως αξιοποιηθεί ο θεσμός των εκτάκτων στο Πυροσβεστικό Σώμα, σε 11μηνη βάση αντί 6μηνη, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος στο κράτος θα είναι το ίδιο αφού εργάζονται 6 μήνες και κάθονται 6 μήνες και παίρνουν για αυτό το διάστημα ανεργιακό επίδομα.

Σε ερώτηση εάν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης συζητήθηκε εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής αγωγής, ο μεν Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν συζητήθηκαν τα θέματα σε τέτοια λεπτομέρεια. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο μελετά την πρόταση για διαχωρισμό Εισαγγελίας και Νομικής Υπηρεσίας και τόνισε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία και τα Δικαστήρια για να εξετάσει κατά πόσον κρίνεται αναγκαίος ο διαχωρισμός της Γενικής Εισαγγελίας από τη Νομική Υπηρεσία.

“Η οποιαδήποτε τεκμηριωμένη πρόταση που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών είναι καλοδεχούμενη και θα μελετάται σοβαρά”, συμπλήρωσε.

Επί το θέματος, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η ζωή προχωρά και δημιουργεί νέες πραγματικότητες και πρόσθεσε πως οι θεσμοί εκ της φύσεως τους δεν ακολουθούν τις εξελίξεις για αυτό και πρέπει να τους προσαρμόσουμε. Πρόσθεσε πως το κράτος ιδρύθηκε με δεδομένα των μέσων του 20 αιώνα και διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και εάν δεν προχωρήσουμε με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις των θεσμών μας ως κράτος θα χάσουμε το στοίχημα.

Είπε ακόμα ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη Βρετανία που έχει ήδη μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα