Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση

«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και ανέφερε: «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω

στη συμφωνία».Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Είπε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη στην οποία μετέχουν οι κύριοι Δραγασάκης, Σταθάκης και Βαρουφάκης, γίνεται αποτίμηση, μετά τη Σύνοδο Κορυφή αλλά και εν όψει του τετ α τετ την Δευτέρα μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα.

Κονδύλια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. O κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του τόνισε χαρακτηριστικά «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έτοιμα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έργα που θα τονώσουν την δυναμική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα μειώσουν την ανεργία των νέων και θα βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει έναν λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι η αποτίμηση θα γίνει από τους τρεις θεσμούς και μόνο τότε θα υπάρξει εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητήσουν την ελληνική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, κάτι που είναι το επόμενο βήμα, να παρουσιαστούν δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις, που θα εξεταστούν από τους θεσμούς.

Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της επταμερούς συνάντησης, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, εφόσον έως τότε η Κυβέρνηση υποβάλλει κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής, και σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Ας εφαρμόσουμε αμέσως» τη συμφωνία του Eurogroup, γράφει σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μια «εξαιρετική ευκαιρία» σε «πρακτικό» επίπεδο για να επιτευχθεί πρόοδος.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα έχει την Κυριακή το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα