Τα θέματα των κατεχόμενων κοινοτήτων συζητήθηκαν στη Βουλή

Το ζήτημα της συμμετοχής των κατεχόμενων κοινοτήτων στις Επαρχιακές Ενώσεις Κοινοτήτων δεν έχει επιλυθεί για τις Επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, δήλωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκέυη Κουκουμά.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων, συζητήθηκε το θέμα των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους

με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν.

Στην συζήτηση φάνηκε ότι το ζήτημα της συμμετοχής των κατεχόμενων κοινοτήτων στις Επαρχιακές Ενώσεις Κοινοτήτων δεν έχει επιλυθεί για τις Επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Στη Λευκωσία υπάρχουν 94 ελεύθερες κοινότητες και 39 κατεχόμενες ενώ στην Αμμόχωστο υπάρχουν 67 κατεχόμενες κοινότητες και 5 ελεύθερες.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της χορηγίας προς τα Κοινοτικά Συμβούλια και την ανάγκη αύξησης της αλλά και της θεσμοθέτησης του επιπρόσθετου κονδυλιού χωρίς να χρειάζονται ειδικές διαδικασίες για να το εξασφαλίσουν.

Αναφορά έγινε επίσης και στο θέμα της κατάργησης του Ταμείου Διαφώτισης όπου το σχετικό κονδύλι μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση της πολιτικής στήριξης δράσεων διαφώτισης για το κυπριακό.

Πέραν από τα πιο πάνω έχει καταργηθεί εξ ολοκλήρου η διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων για την ετοιμασία των προϋπολογισμών τους. Η σημερινή πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο είναι να μοιράζει τις χορηγίες ανεξάρτητα από τους προϋπολογισμούς που έχουν καταρτίσεις και τις ανάγκες τους.

«Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών στην επικείμενη συνάντηση του με την Ένωση Κοινοτήτων και την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων, να συμβάλει εποικοδομητικά και να ασκήσει το δικό του ρόλο στον τερματισμό της διάκρισης απέναντι στις κατεχόμενες κοινότητες αλλά και να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», είπε η κα Κουκουμά.

Keywords
Αναζητήσεις
θέμα της κατάργησης του ταμείου διαφώτισης
Τυχαία Θέματα