Αντικρουόμενες αναγνώσεις

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη διακαναλική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δεν θα ανεχθούμε άσκηση οιωνδήποτε πιέσεων, από οιουσδήποτε, διαμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση νέου διάπλου του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ΠτΔ θα πράξει τα ενδεικνυόμενα

ΘΕΤΙΚΑ αλλά και αρνητικά διαβλέπει το ΔΗΚΟ στα όσα ανέφερε ο ΠτΔ στη διάσκεψη Τύπου

Τη διακαναλική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασαν, μιλώντας

στις «Τομές στα Γεγονότα» του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής του ΣΙΓΜΑ «Χωρίς Περιστροφές».

Θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία ανέγνωσε στα όσα είπε, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την ψεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, «ήταν πιο συγκρατημένος από άλλες φορές που προσπαθούσε να περάσει ένα μήνυμα ωραιοποίησης των πάντων». Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν γνωρίζει κατά πόσον αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα αδιάλλακτες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων των τελευταίων ημερών ή στην ανακοίνωση για επαναφορά του «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε σχέση με το «Μπαρμπαρός», ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «ανέμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ήταν πιο ξεκάθαρος, και θα έστελνε ένα πιο συγκεκριμένο μήνυμα, σε ό,τι αφορά την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι, δηλαδή, εάν κατεβεί το ‘Μπαρμπαρός’, θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις».

Αναφερόμενος στα θετικά σημεία των όσων είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέδειξε τη δέσμευσή του ότι δεν θα πάει σε πολυμερή, εάν δεν παρουσιαστεί χάρτης στο εδαφικό που να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έχει αναφέρει, καθώς επίσης και τις αναφορές του για μη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Επίσης, στα θετικά κατέγραψε το γεγονός ότι αποκλείει ένα ειδικό καθεστώς σε σχέση με τη Μόρφου και την απαίτησή του όπως η Τουρκία διαγράψει το χρέος προς τα κατεχόμενα και να συμβάλει στην καταβολή αποζημιώσεων στους Ελληνοκυπρίους.

Αναφερόμενος στα αρνητικά, είπε πως «είναι περίεργο το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι είμαστε κοντά στη λύση, τη στιγμή που δεν έχει συζητηθεί ακόμη το εδαφικό, δεν έχουν συζητηθεί οι εγγυήσεις, ο στρατός, η ασφάλεια και γενικά όλα όσα έχει να δώσει η Τουρκία. Γιατί αποενοχοποιεί την Τουρκία με αυτόν τον τρόπο, αφού μέχρι στιγμής μόνον τις δικές μας υποχωρήσεις έχουμε συζητήσει στο Κυπριακό, διερωτήθηκε.

Δεύτερον, σημείωσε περαιτέρω ο Ν. Παπαδόπουλος, «συνεχίζει να παραπλανεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πάρα πολλά σημεία, όπως είναι το 4 προς 1», εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την άποψη πως όλοι οι έποικοι θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά τη λύση. Στα αρνητικά ο κ. Παπαδόπουλος ενέταξε και το γεγονός πως, κατά την άποψή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει, εάν θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Έχει δώσει δείγματα γραφής ο Πρόεδρος

Σχολιάζοντας την τουρκική ανακοίνωση σε σχέση το «Μπαρμπαρός», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν δώσει δείγματα γραφής σε σχέση με τέτοιες συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας. Αν οποιοιδήποτε έχουν την εντύπωση πως με τέτοιες ενέργειες, την παραμονή των συζητήσεων για το εδαφικό, θα ασκήσουν πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορούν να επιτύχουν τον όποιο στόχο», συνέχισε.

Σχολιάζοντας, επίσης, τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης σε σχέση, αφενός, με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, παρέπεμψε τον κ. Παπαδόπουλο στις αρχικές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα μη μετεξέλιξης της ΚΔ. «Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουμε μεταξύ μας να συζητούμε ένα τέτοιο θέμα, γιατί, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», συμπλήρωσε.

Αφετέρου, σε σχέση με τον ισχυρισμό περί αποενοχοποίησης της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ΠτΔ δεν έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της. Παραπέμπω γι’ αυτό το σημείο τον κ. Παπαδόπουλο στις τελευταίες παραγράφους της εισαγωγικής ομιλίας του ΠτΔ, που μίλησε για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες προοπτικές εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνοντας ειδική αναφορά στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και του περιουσιακού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν ο ΠτΔ πάει με μικρό καλάθι στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο ΠτΔ μεταβαίνει στην Ελβετία με απόλυτη σοβαρότητα, κατάλληλα προετοιμασμένος και με ξεκάθαρη βούληση να πετύχει τους στόχους της ε/κ πλευράς. «Εκείνο που μπορούμε μετά βεβαιότητος να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι η Ελβετία δεν είναι το τέλος του δρόμου. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: Να υπάρξει πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά τα κριτήρια όσο και όσον αφορά την υποβολή συγκεκριμένου χάρτη που θα αντικατοπτρίζει τα κριτήρια. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η άμεση συνέπεια θα ήταν η μη επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016, όπως είναι και η επιθυμία των δύο πλευρών», κατέληξε.

Κάλυψε τα πάντα ο Πρόεδρος

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε ότι ο ΠτΔ ενημέρωσε απευθείας τους πολίτες για τα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις. Κάλυψε όλα τα θέματα ο Πρόεδρος, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας πως διαφαίνεται ότι υπάρχουν κενά ακόμα στα υπό συζήτηση κεφάλαια. «Αν ακούγαμε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, δεν θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε», ανέφερε.

Σημείωσε, περαιτέρω, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, έχοντας συνείδηση τού τι συμβαίνει, και πάει στην Ελβετία με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες θέσεις. «Έβαλε θέματα που ταλαιπωρούνται από διαφόρους στον καθημερινό διάλογο», είπε, ενώ για το εδαφικό σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο για την πλευρά μας πως είναι απαραίτητα τόσο τα κριτήρια όσο και οι χάρτες. «Πρέπει να μπουν αρχές, με επιστροφή 100 χιλιάδων τουλάχιστον προσφύγων στις εστίες τους. Είναι προφανές πως πάμε σε εντατικές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία. Ας περιμένουμε να κρίνουμε από τα γεγονότα».

Κρίσιμη καμπή

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επισήμανε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, η οποία μπορεί να κρίνει το μέλλον του τόπου. «Από την Ελβετία θα έχουμε είτε μαύρο είτε άσπρο καπνό. Είτε, δηλαδή, πρόοδο, είτε αδιέξοδο και ναυάγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, προσθέτοντας πως «δεν ξέρω αν μπορούν να υπάρξουν ενδιάμεσες λύσεις».

Είναι προφανές, συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε η άλλη πλευρά να επιδείξει αδιαλλαξία για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, η οποία πρέπει να στηρίζεται πάνω στις ελάχιστες, τουλάχιστον, αρχές του διεθνούς δικαίου. Επιθυμούμε να φτάσουμε σε έντιμο συμβιβασμό, φοβόμαστε, ωστόσο, ότι μπορεί να επέλθει και αδιέξοδο», είπε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το εδαφικό, επισήμανε ότι ο Μ. Ακιντζί δήλωσε ότι συνδέει το άνοιγμα χαρτών, με τη συμφωνία για ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, κάτι που αντιβαίνει με τη θέση της ε/κ πλευράς. Σ’ αυτό το σημείο, υπέδειξε, ο ΠτΔ πρέπει να εμμείνει μέχρι τέλους. «Δεν πρέπει να πάμε σε πολυμερή, αν δεν συμφωνηθούν όλα τα άλλα. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τον Πρόεδρο να υπερασπιστεί βασικές αρχές που έχουν τεθεί από το ΕΣ, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη ευελιξία, προκειμένου να μην επιρριφθούν ευθύνες στην πλευρά μας για ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο», υπογράμμισε.

Θετικά και αρνητικά μηνύματα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης ανέφερε ότι ο ΠτΔ εξέπεμψε τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα. Στα θετικά συμπεριέλαβε τη δέσμευση για μη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης, εάν δεν δοθεί χάρτης στο εδαφικό, τη δέσμευση για επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση, καθώς επίσης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πως δεν θα συνομιλήσει υπό απειλή. Δεν είπε, όμως, ο ΠτΔ, συνέχισε ο κ. Αντωνιάδης, κατά πόσον θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, εάν ο Ερντογάν ξαναστείλει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στα αρνητικά, ανέφερε την αποφυγή του Προέδρου Αναστασιάδη να απαντήσει ρητώς για τη συνέχιση της ΚΔ, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος και τους κ. Τριανταφυλλίδη και Πολυβίου, δεν διασφαλίζεται μέχρι στιγμής.

Δεν ξεκαθάρισε ακόμα, πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης, πώς θα φύγουν, πότε θα φύγουν και πόσοι θα φύγουν από τους Τούρκους που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Σημείωσε επιπρόσθετα πως «δεν υπάρχει πουθενά σύγκλιση, να ανανεώνονται οι άδειες εργασίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιμένω», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης, «ότι δεν θα φύγει κανένας».

Θολό τοπίο

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας επισήμανε ότι υπήρχε, αρχικά, η προσδοκία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα άνοιγε τα χαρτιά του στη διακαναλική, διασκεδάζοντας τις επικρίσεις ότι δεν ενημερώνει τον λαό. Οι πολίτες, πρόσθεσε, «ανέμεναν από τον ΠτΔ, με ειλικρίνεια, να μοιραστεί μαζί τους όσα τουλάχιστον δεν επηρεάζουν τη διαπραγματευτική του τακτική. Ήθελαν οι πολίτες να γνωρίζουν πώς θα πορευθεί. Δυστυχώς, περιέγραψε ένα θολό τοπίο για το τι θα συμβεί στην Ελβετία. Δεν έπεισε ότι θα αντέξει στις όποιες πιέσεις, δεν έχουμε ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις του Προέδρου, καθώς διαφαίνεται ότι θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, πέραν του εδαφικού. Απάντησε στα ερωτήματα για κριτήρια και χάρτες; Όχι κατά τη γνώμη μας», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα