Πρόοδος στο εδαφικό σημαίνει χάρτες

ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Δεν πρόκειται να πάμε σε πολυμερή διάσκεψη, εάν δεν συμφωνηθούν πρώτα κριτήρια και εδαφικές προσαρμογές, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις, εάν υπάρξει νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ

με το «Μπαρμπαρός»

Ο Πρόεδρος δεν απέφυγε να προεξοφλήσει πως τυχόν αποτυχία δεν θα βαραίνει την ε/κ πλευρά. «Αν άλλοι βάζουν εμπόδια, θα αναλάβουν και ευθύνες», υπογράμμισε

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της στρατηγικής του, ενόψει της συζήτησης για το εδαφικό στο Μον Πελεράν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διακαναλικής συνέντευξής του. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ημερομηνία για πολυμερή συνάντηση, αν πρώτα δεν επιτευχθεί πρόοδος στο εδαφικό, που σημαίνει συμφωνία στα κριτήρια, στις εδαφικές προσαρμογές, τα οποία θα αποκρυσταλλώνονται σε χάρτες. Αναφορικά με την οικονομική πτυχή της λύσης, επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του περί της σημασίας της εμπλοκής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το ακριβές ύψος των χρημάτων που απαιτούνται.

Σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας ο Πρόεδρος απέφυγε να προσδιορίσει ακριβώς τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες της πλευράς μας για νομιμοποίηση όλων όσοι παράνομα διαβιούν στο παράνομο καθεστώς. Όσον αφορά το ενδεχόμενο παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από το «Μπαρμπαρός», o κ. Αναστασιάδης απέφυγε επιπλέον να τοποθετηθεί δημόσια για το τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που προκύψει μια νέα ένταση, αναφέροντας ότι θα πράξει αναλόγως, εάν και εφόσον μια τέτοια εξέλιξη επισυμβεί. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατά το παρελθόν δείξει δείγματα γραφής για το πώς χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Οι συμφωνίες

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε 8+1 συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σε όλα τα θέματα:

1. Κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.

2. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται και το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου επιθυμεί.

3. Ρυθμίζονται τα εκλογικά δικαιώματα των όσων θα απολαμβάνουν των πιο πάνω δικαιωμάτων, αλλά θα προέρχονται από την άλλη συνιστώσα πολιτεία.

4. H καθεμία των πολιτειών θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να διατηρεί δικό της ανεξάρτητο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το δικό της σύστημα υγείας, το δικό της εκπαιδευτικό σύστημα, τη δική της τοπική αυτοδιοίκηση. Θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα εθνοτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας.

5. Για να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια ένας Τούρκος υπήκοος θα πρέπει να προηγηθεί η απόδοση της εν λόγω ιδιότητας σε τέσσερεις εξ Ελλάδος καταγομένους.

6. Μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, που θα είναι αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, πέραν από τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Ομοσπονδιακού Κράτους, προνοείται και η υποχρέωση της καθεμίας των πολιτειών να διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα και καμία των πολιτειών δεν θα καλείται να αποπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις που δημιουργεί η άλλη.

7. Για προστασία των επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των πολιτών, θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και διασφάλιση των ευρωπαϊκών κανόνων πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.

8. Αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και θεραπείες, όπως: Επανεγκατάσταση, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική αποκατάσταση, ανταλλαγή περιουσίας και αποζημίωση. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η θωράκιση του πιο πάνω δικαιώματος διασφαλίζεται περαιτέρω με την ελεύθερη επιλογή του ιδιοκτήτη -εάν δεν ικανοποιηθεί από τις αποφάσεις των εσωτερικών ενδίκων μέσων- να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εδαφικό - Εγγυήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος για την ανάγκη όπως, από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης, προκύψουν οφέλη για το σύνολο των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Παρουσίασε τρία θέματα που συζητούνται σε ένα πνεύμα συναντίληψης, από την πρώτη μέρα:

• Να αποδοθεί η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

• Να υπάρξει άμεση απόδοση των υπό επιστροφή ακατοίκητων περιοχών και της νεκρής ζώνης στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

• Από την πρώτη ημέρα, να υπάρξει αποχώρηση σημαντικού αριθμού κατοχικών στρατευμάτων.

Η συνθήκη του 1960 παραμένει σε ισχύ

Ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε να απαντήσει στους επικριτές του που αναφέρουν ότι ουσιαστικά πηγαίνουμε σε συνομοσπονδία. Είπε ότι ο ισχυρισμός αυτός θα είχε έστω και κατ’ ελάχιστον βάση, αν οι συνομιλίες διεξάγονταν μεταξύ των ηγετών δύο προϋπαρχόντων κρατών και όχι, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί, όπως και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου σημειώνεται, πως το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κύπρος θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες, ισοτίμου καθεστώτος, διευκρινίζοντας, έτσι, ότι οι εν λόγω πολιτείες δημιουργούνται και έλκουν τη νομιμότητά τους μέσα από τις πρόνοιες του Συντάγματος και όχι γιατί προϋπήρχαν.

«Είναι γι’ αυτόν το λόγο, εξάλλου, που ο θεμέλιος λίθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνθήκη δηλαδή εγκαθίδρυσης του 1960, θα παραμείνει σε ισχύ, ενώ η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την ίδρυση της Δημοκρατίας να είναι επίσης σε ισχύ», σημείωσε. Τέλος, είπε ότι είναι απόλυτα διασφαλισμένες οι τρεις βασικές αρχές που διακρίνουν τα κράτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δηλαδή: η μία και μόνη διεθνής προσωπικότητα, η μία και μόνη κυριαρχία και η μία και μόνη ιθαγένεια.

Τι θέλουμε να πετύχουμε

Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκεται, είπε, η διασφάλιση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης, αφού έχει συμφωνηθεί κατάλογος αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους που περιλαμβάνει τις εξωτερικές σχέσεις, τις σχέσεις με την Ε.Ε., την αμυντική πολιτική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τον έλεγχο και ασφάλεια των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, τη μεταναστευτική πολιτική και άλλα.

Επαρκής ασφάλεια την επομένη της λύσης

«Θέλουμε αξιοπρεπή λύση για το Κυπριακό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, μη αποφεύγοντας να προεξοφλήσει πως τυχόν αποτυχία δεν θα βαραίνει την ε/κ πλευρά. Τόνισε πως κάποια στιγμή η αβεβαιότητα πρέπει να πάψει να υπάρχει και να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο, κάνοντας λόγο για «δημιουργικό συμβιβασμό». «Αν άλλοι βάζουν εμπόδια, θα αναλάβουν και ευθύνες», υπογράμμισε.

Προχωρούμε με αποφασιστικότητα για μια λύση που θα επιτρέπει τη μετεξέλιξη της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Στρατεύματα και εγγυήσεις, δεν συνάδουν με αυτό. Πρέπει να επιτύχουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δύο κοινοτήτων. Η ασφάλεια του καθενός να μην αποτελεί απειλή για τον άλλο. Τα στρατεύματα προκαλούν ασφάλεια για τη μια κοινότητα και ανασφάλεια για την άλλη κοινότητα, διευκρίνισε. «Πραγματική εγγύηση και αίσθημα ασφάλειας θα είναι μόνον οι μηχανισμοί για την αποτροπή προβλημάτων. Θα πρέπει, όμως, να υπάρξει επαρκής ασφάλεια την επομένη της λύσης και όσοι εμπλέκονται πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Συνεκτιμώντας όλα όσα καταγράφονται, είναι αναγκαίο να λυθεί το Κυπριακό, υπέδειξε, διότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, όπως φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι και από μία κακή λύση. «Πάω με καλή διάθεση να διαπραγματευτώ μια καλή λύση. Κάτω από πίεση, ούτε θα διαπραγματευτώ, ούτε θα υπάρξει κάτι», ξεκαθάρισε.

Ουσιαστικές αναπροσαρμογές

Ερωτηθείς για το θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος δήλωσε πως πρέπει να γίνουν τέτοιες αναπροσαρμογές που να επιτρέπουν στον μέγιστο αριθμό να επιστρέψουν. Μέσα σε αυτές είναι και η Μόρφου. «Χωρίς ουσιαστικές αναπροσαρμογές ούτε το περιουσιακό μπορεί να λυθεί με σωστό τρόπο», τόνισε, υποδεικνύοντας πως λογικές και μέσα στα πλαίσια του δικαίου αναπροσαρμογές είναι αναγκαίες. Αναφορικά με την πρόταση Ταλάτ, δήλωσε πως είναι ευπρόσδεκτη, αλλά για περιοχές όπως η Καρπασία.

Όχι σε πολυμερή χωρίς πρόοδο

«Πρόοδος δεν είναι μόνο τα κριτήρια, αλλά και ο χάρτης», διευκρίνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πολυμερή δεν αποδέχομαι, πρόσθεσε, χωρίς πρόοδο σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, κάνοντας λόγο για πρόοδο στο εδαφικό, συγκλίσεις στις εδαφικές αναπροσαρμογές, κατάθεση χαρτών με βάση τα κριτήρια. Ξεκαθάρισε ότι συμφωνία στα κριτήρια σημαίνει ταυτόχρονα και χάρτης από τ/κ πλευράς που θα αποτυπώνει την πρόοδο.

Το εδαφικό, εξήγησε, δεν έχει συζητηθεί καθόλου μέχρι τώρα. Έχουν δοθεί, όμως, οι θέσεις μας, π.χ. να επιστραφούν περιοχές, ώστε τουλάχιστον 100.000 Ε/κ να επιστρέψουν. Εξήγησε, παράλληλα, πως πρόοδος για σύγκληση πενταμερούς σημαίνει τέτοιες συγκλίσεις στο εδαφικό, που να επιτρέπουν κατάθεση χαρτών. Πέραν του εδαφικού, θα δούμε και πώς εξαλείφουμε διαφορές στο περιουσιακό, πρόσθεσε. Συμφωνήθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα για μετεγκατάσταση προσφύγων και αποχώρηση στρατευμάτων θα πρέπει να είναι τα ταχύτερα δυνατά για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια τόσο των Τ/κ όσο και των Ε/κ. Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί το παράνομο καθεστώς που διαβιούν οι Τ/κ, τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι θέσεις στο περιουσιακό έχει καταθέσει και η τ/κ πλευρά.

Μηχανισμοί ασφάλειας

Αναφερόμενος στους μηχανισμούς ασφάλειας μετά τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αυτό που επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη είναι μια ενισχυμένη εντολή προς την ειρηνευτική δύναμη, για να φέρει την ευθύνη της ομαλής εξέλιξης, είτε μιλάμε για αποχώρηση στρατευμάτων είτε για επιστροφή προσφύγων. Όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνον ένας τέτοιος διεθνής οργανισμός, θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια, εξήγησε.

Σχετικά με τα θέματα δημόσιας τάξης, πέραν των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, θα υπάρχει και η ομοσπονδιακή αστυνομία που θα παρεμβαίνει όπου είναι ανάγκη. Υπάρχει και ο μηχανισμός μιας πολυεθνικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορεί να παρεμβαίνει, είπε. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν όλους τους κινδύνους. Έτσι, δεν απαιτούνται τουρκικά στρατεύματα, ενώ η Τουρκία δεν μπορεί να διασφαλίσει το στάτους κβο, και αυτό διότι υπάρχει το προηγούμενο της εισβολής και της κατοχής από πλευράς της, πρόσθεσε.

Δεν έρχονται νέα μνημόνια

Το Σύμφωνο είναι εξουσία και αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, για να υπάρχει έλεγχος του κράτους και των πολιτειών, εξήγησε ο Πρόεδρος. Είναι συμφωνημένο, είπε, ότι δεν μπορεί καμία των κοινοτήτων να πληρώσει υποχρεώσεις άλλων. Η δική μας θέση είναι ότι αυτό αποτελεί θέμα αποκλειστικά των Τ/κ και της Τουρκίας. «Μάνα και παιδί, κάπου θα τα βρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γίνονται μελέτες, πρόσθεσε, για ακριβή στοιχεία, για επανεγκατάσταση, αποζημιώσεις και λειτουργικά. Όσον αφορά το κράτος, θα φροντίσουμε το ταμείο να είναι έτοιμο κατά την ημέρα που θα κατατίθεται η λύση. Θέλουμε τώρα να έχουμε ακριβή στοιχεία, για να ξέρουμε τι ζητούμε, πρόσθεσε. Όντως, είπε, το σύστημα των ομοσπονδιών στοιχίζει περισσότερο από ενιαίο κράτος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ίσως αποσπάσεις προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», ενώ εξοικονομήσεις μπορούν να προκύψουν από άλλες πηγές, όπως τη μείωση δημοτικών συμβούλων.

Εμπλοκή διεθνών οργανισμών

Πρώτη φορά υπάρχει εμπλοκή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ο Πρόεδρος. Το ΔΝΤ είναι επιφορτισμένο με εξεύρεση του κόστους λειτουργίας, επισήμανε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στο τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι επιφορτισμένη με την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, ενώ ΟΗΕ και Ε.Ε. είναι έτοιμα να συνεισφέρουν μαζί με άλλα κράτη χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών. «Στόχος είναι να υπάρξει εύρος ταμείων, έτσι που να είναι έτοιμο και το ταμείο αποζημιώσεων για όσους επιλέξουν την αποζημίωση. Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο», υπογράμμισε, λέγοντας ότι αποδίδεται σημασία σε διμερείς συμφωνίες για παροχή χρηματοδότησης από άλλα φιλικά κράτη.

Αριθμοί του 1960

Ερωτηθείς πόσοι έποικοι περισσεύουν, ο Πρόεδρος είπε πως έχει συμφωνηθεί ότι η κεντρική κυβέρνηση θα αποφασίζει για την παραχώρηση ιθαγένειας και την αδειοδότηση εργατών ή όσων επισκέπτονται τη χώρα, και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος. Η δημογραφική σύνθεση έχει οριοθετηθεί με αριθμούς του 1960. Για Τούρκους εργάτες, θα πρέπει να ανανεωθεί η άδεια παραμονή τους και να γίνει από την κεντρική κυβέρνηση. Οι έποικοι θα παραμένουν μόνο με άδεια παραμονής και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία, ανέφερε πως πάγια θέση μας είναι ότι δεν την αποδεχόμαστε, αλλά οι απόλυτες θέσεις δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση, διευκρίνισε, αφήνοντας ανοικτό το περιθώριο τακτικών ελιγμών στο συγκεκριμένο θέμα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Δεν ξεκαθάρισε για το «Μπαρμπαρός»

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει ευθέως κατά πόσον θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, σε περίπτωση εμφάνισης του «Μπαρμπαρός», λέγοντας πως δεν θέλει να προκαταλάβει καταστάσεις. Κατά πόσο θα διακοπεί ο διάλογος από τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις, θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα παρθεί όταν συμβεί κάτι τέτοιο, τόνισε.

Καμία πίεση

Όσον αφορά το θέμα της άσκησης πιέσεων από ξένα κέντρα και διαμεσολαβητές, ξεκαθάρισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν αισθάνθηκε καμία πίεση απ’ οπουδήποτε. Και στα ΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν προσπάθεια κάποιων να υπάρξει πολυμερής, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα, ούτε αισθάνθηκα καμία πίεση, διευκρίνισε ο Πρόεδρος. Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχουν οι ηγέτες αλλά ο λαός, υπενθύμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, αλλά ούτε και επ’ αόριστον συζήτηση. Αν δεν υπάρξει πρόοδος, εξήγησε, δεν θα δούμε λύση μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να καθορίσω ορίζοντα, λες και θα έθετα χρονοδιαγράμματα, σημείωσε.

«Φυσικά, δεν μπορεί να κρατήσει συνέχεια η διαπραγμάτευση. Επιθυμία και στόχος είναι το συντομότερο να βρούμε λύση. Εμείς επιδιώκουμε τη λύση από το 1974, και δεν πετύχαμε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα και βούληση, χωρίς να παραγνωρίζω ότι τη διάθεση αυτή θα πρέπει να την έχει και η άλλη πλευρά», τόνισε.

«Σέβομαι το 76%»

Ο Πρόεδρος αποκάλυψε πως του ζητήθηκε να δώσει κοινή συνέντευξη, κάτι που απέρριψε, διότι θα ήταν ενάντια στα όσα συμφωνήθηκαν στη διαδικασία. Η δική μας πρόθεση είναι η συνέχιση των συνομιλιών και η κατάληξη, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον δημόσιο διάλογο που εξελίσσεται για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στις δημόσιες μάχες, παρά την «αβάσιμη, κατά το πλείστον, κριτική που μου ασκείται καθημερινά». «Συμβουλεύω, όταν αναπτύσσουμε επιχειρήματα, αυτά να εδράζονται κάπου και να μην καλλιεργούμε φόβους», υπέδειξε. Να επισημαίνονται οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι είναι ένα, αλλά η αβάσιμη επιχειρηματολογία, που περνά μέσα από τον φόβο, δεν είναι η σοφότερη συνταγή, είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο δεσμεύεται ότι θα φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού σχέδιο καλύτερο του σχεδίου Ανάν, ανέφερε: «Σέβομαι το 76% που καταψήφισε το Ανάν», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν θα παρουσιάσει σχέδιο που να μην ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ε/κ. Σίγουρα, σημείωσε, υπάρχουν θέματα όπου ο χρόνος άφησε σημάδια, όπως η ανάπτυξη της γης (π.χ. η ανέγερση ενός πανεπιστημίου πάνω σε ε/κ γη), που αποστερούν τον ιδιοκτήτη να πάρει πίσω την περιουσία του και φέρνουν σε δυσμενή θέση την πλευρά μας.

Ωστόσο, συνέχισε, δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η προσπάθεια λύσης με προηγούμενα σχέδια. Η ΔΔΟ έχει συμφωνηθεί από το 1977 και δεν θα αλλοιωθεί. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους όρους και τις προτάσεις για ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος, υπογράμμισε, φέρνοντας ως παραδείγματα βελτίωσης, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, το δικαίωμα εγκατάστασης κ.λπ.

Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Μεταβαίνω στην Ελβετία με την αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση να εργαστώ δημιουργικά για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες όλου του λαού, τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ». Δεν παραγνωρίζω τις ανησυχίες που υπάρχουν στον λαό και θα δώσω το άπαν των δυνάμεών μου για να πετύχουμε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και δεν θα αφήνει ηττημένους, σημείωσε. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος με καλή προοπτική. Επιθυμία μας είναι να υπάρξει λύση το συντομότερα δυνατό, ακόμα και πριν από το τέλος του 2016», κατέληξε.

Keywords
σημαίνει, χαρτες, σημαίνει, εν λόγω, νίκος αναστασιάδης, δευτερο, μνημονιο, νέα, αοζ, ΔΝΤ, τραπεζες, λύση, συγκεκριμένο, κυπρος, βιωσιμότητα, συνταγμα, ισχύ, οηε, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , κλειστα επαγγελματα, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, δυνατα, αποσπασεις, το θεμα, αδεια, αστυνομια, ηνωμενα εθνη, θεμα, θρησκευτικα, ιθαγενεια, κυπρου, νησι, οηε, πιεση, πλαισιο, υψος, αποζημιωση, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εν λόγω, εξελιξη, επιθυμια, ερχονται, εσωτερικων, ετοιμο, ευθυνη, η δικη, ιδρυση, ομιλια, κυβερνηση, λύση, λογο, μειωση, νεα υορκη, ουσιαστικα, παιδι, παμε, πολιτεια, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σημαδια, συνταγη, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, υπηκοος, ισχύ, φυσικα, φυσικο, φορα, χρονος, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, ερωτησεις, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, πηγες, σωστο, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα