Τα τελευταία λόγια αγωνιστών ΕΟΚΑ:"Συγχωρούμεν τον Χάρτινγκ"

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (09.09) σεμνή τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η παράδοση από τον αγωνιστή Ρένο Λυσιώτη, του φακέλου της δικογραφίας από την εις θάνατον καταδίκη των Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη, και τον Παρασκευά Χοιροπούλη σε ισόβια φυλάκιση στις 18 Ιουνίου του 1956, με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν τον Άγγλο Patrick J. Hale.


Ο Ιωνάς Νικολάου, ευχαρίστησε καταρχάς τους συγγενείς των ηρώων που παρέστησαν στην τελετή και διαβεβαίωσε ότι ο φάκελος

θα φυλαχτεί στο κρατικό αρχείο.

"Με τη συνδρομή σας, εμπλουτίζεται το αρχειακό μας υλικό και η γνώση του κάθε πολίτη που επιθυμεί να έχει πρόσβαση και να μελετήσει τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της μικρής μας πατρίδας. Εάν ρίξει κανείς μια ματιά, θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει στοιχεία που προκαλούν δέος και συγκίνηση σε όλους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα τεκμήρια με τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Ανδρέα Παναγίδη, οι απαντήσεις των ηρώων μας - κατηγορουμένων στη δίκη, η χειρόγραφη επιστολή προς τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ από τους δικηγόρους υπεράσπισης για επίδειξη επιείκειας προ της εκτέλεσης των Κουτσόφτα, Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη – δηλαδή από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη, τον Τίτο Φάνο και τον Ρένο Λυσιώτη", ανέφερε ο κ.Νικολάου.

Οι τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές των ηρώων

Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήταν μόλις 22 ετών. Το ίδιο και Ανδρέας Παναγίδης, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών – ηλικίας μόλις ενός, δύο και τριών ετών τότε – όμως αυτά τα δεδομένα άφηναν ασυγκίνητο τον Κυβερνήτη Χάρτινγκ στην ύστατη έκκληση, που απηύθυναν οι δικηγόροι για να τους αποδοθεί χάρη.

Παρόλα αυτά, οι δύο μελλοθάνατοι, μαζί με τον επίσης καταδικασθέντα σε θάνατο Στέλιο Μαυρομμάτη, το βράδυ προτού οδηγηθούν στην αγχόνη, κρατώντας το Ευαγγέλιο, αξίωσαν από τον Ύψιστο Θεό: «Συγχωρούμεν τον Χάρτινγκ και τους δήμιους. Ο Θεός είναι μαζί μας», αποδεικνύοντας το παροιμιώδες θάρρος και το απαράμιλλο ελληνοχριστιανικό τους ήθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα