Τα πάνω-κάτω έφερε το διάταγμα Τραμπ κατά μεταναστών

Παγκόσμιας κλίμακας αναστάτωση προκάλεσε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ηνωμένα Έθνη, ΕΕ, πολιτικοί ηγέτες, αλλά και αστέρες της τέχνης αντιδρούν απέναντι στην κίνηση-ματ του Τραμπ ενώ διαφωνία εκφράζουν ακόμη και δικαστές σε πολιτείες της Αμερικής.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε την "έλλειψη γενναιοδωρίας" της Ουάσινγκτον μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ, με τους Γιατρούς

χωρίς Σύνορα (MSF) να προειδοποιούν ότι θα κινδυνεύσουν ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι κανένας από τους πολίτες της δεν θα είναι θύμα διάκρισης από την απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών.

"Οι δικηγόροι μας είναι σε επαφή με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους μας και πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα υποστούν καμία διάκριση», δήλωσε μάλιστα ο εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

Πολιτικοί ηγέτες από την Ευρώπη είτε αντιδρούν είτε διπλωματικά εκφράζουν την ανησυχία τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως δεν «δικαιολογούνται» οι περιορισμοί για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Είναι πεπεισμένη πως ακόμη και στο πλαίσιο της αναγκαίας μάχης κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογείται να τίθενται υπό γενικευμένη υποψία οι άνθρωποι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ενόχληση μέχρι και στην Κίνα

Εξάλλου, η Κίνα φάνηκε να ασκεί ήπια κριτική για την απαγόρευση εισόδου λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί άσκηση κυριαρχίας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «εύλογες ανησυχίες».

Aντίθετοι με την ιστορική απόφαση που πήρε ο νέος πλανητάρχης εμφανίστηκαν και δικαστές σε διάφορες πολιτείες οι οποίοι εξέδωσαν διάταγμα για να εμποδίσουν επηρεαζόμενους από το να απομακρυνθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, σύμφωνα με σχετική είδηση στο BBC, δικηγόροι από 15 πολιτείες έκριναν ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική σε κοινή δήλωσή τους.

Πολλές είναι και οι διαδηλώσεις πολιτών εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Bρυξέλλες

Bρυξέλλες

Τέξας

Τέξας

Διεθνές Αεροδρόμιο Ατλάντας (ΗΠΑ)

Αμερικανοί και ξένοι καλλιτέχνες όπως οι Lauren Jauregui, Adrian Grenier, Mark Ruffalo, Sia, και Madonna επίσης εκφράζουν την αντίθεσή τους μέσα στα social media.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την είσοδο σε 109 ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε ενδιάμεσες πτήσεις την ώρα που ο Τραμπ υπέγραφε το διάταγμα, Ενώ σε πολλούς εξ αυτών επετράπη η είσοδος αρκετοί αναγκάστηκαν να χωριστούν από την οικογένειά τους. Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε αεροδρόμια.

Υπενθυμίζουμε ότι, η απαγόρευση αναστέλλει το μεταναστευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για 120 μέρες και εμποδίζει την είσοδο μεταναστών από Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα