Διαφωνίες για το μέλλον της Cyta Hellas

Ικανοποίηση δήλωσαν για την κερδοφορία της Cyta οι Βουλευτές, εκφράζοντας, ωστόσο, διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά τη Cyta Hellas.

«Μας ικανοποιεί απόλυτα το γεγονός ότι η Cyta παραμένει ένας εύρωστος, υγιής και κερδοφόρος οργανισμός», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα

της τάξης των €59 εκατ. για το 2017».

Εξέφρασε την ανησυχία του ΔΗΣΥ για τρία πράγματα. «Πρώτο, υπάρχει μια συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια ως απότοκο, βεβαίως, της όξυνσης του ανταγωνισμού στον τομέα».

Δεύτερον, πρόσθεσε, «υπάρχει μια συνεχής αιμορραγία από τη Cyta Hellas». Θα χρειαστούν, πρόσθεσε, «και για το 2017 να καταβληθούν, ενώ αρχικά υπολογιζόταν €8,5 εκατ., τελικά, όπως έχει ειπωθεί στη συνεδρία, θα απαιτηθούν τουλάχιστον €15,5 εκατ. για το 2017». Και μάλιστα, συνέχισε ο κ. Κουλλά, «έχει λεχθεί ότι αυτή η αιμορραγία δεν φαίνεται να σταματά στο έτος 2017. Προφανώς θα συνεχιστεί και από το 2017 και μετέπειτα».

Συνεπώς, ανέφερε, «θα πρέπει τάχιστα να πάρουμε αποφάσεις για τη Cyta Hellas», προσθέτοντας ότι «η θεωρία να κάνουμε μελέτες και συνεχιζόμενες μελέτες για να καταλήξουμε κάπου, δεν είναι επωφελής». Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, «θα χρειαστεί να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, να διερευνηθεί αμέσως η αγορά, για να δούμε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές που έχουμε».

«Εμείς πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το ευρύτερο κοινό καλό, θα αποφασίσουμε για οργανισμούς που πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν σ` αυτό τον τόπο και βεβαίως, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε ν' απαιτούμε και εκσυγχρονισμό και εξυγίανση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Με αυτό το δεδομένο, πρόσθεσε, «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη γενική εικόνα που παρουσιάζει η ΑΤΗΚ». Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ανέφερε, «πλην όμως, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και μάλιστα με πολλά εμπόδια, που προέρχονται από την ίδια την Κυβέρνηση, η Cyta, η ΑΤΗΚ, εξακολουθεί να προσφέρει και στα δημόσια ταμεία, αλλά και στον Κύπριο καταναλωτή».

Στα ζητήματα που αφορούν τη Cyta Hellas, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε ετοιμότητα «να συζητήσουμε ζητήματα συνεργασιών, ζητήματα που θα βελτιώνουν το προϊόν, αλλά, την ίδια ώρα, δεν είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε ένα θέατρο του παραλόγου, να παρουσιάζεται η Cyta Hellas ως καμένη γη σε μια προσπάθεια υλοποίησης μιας ήδη ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση».

Την ικανοποίησή του κόμματος του εξέφρασε από την πλευρά του και ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, διότι, όπως είπε, «εξακολουθεί να παραμένει ένας ισχυρός, κερδοφόρος οργανισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και ένα από αυτά είναι και η Cyta Hellas, που θα πρέπει το ΔΣ να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και άμεσα».

Ανέφερε, επίσης, ότι από πλευράς ΔΗΚΟ ζητήθηκε από τους αρμόδιους να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα και οι δράσεις που είχαν αποφασιστεί να γίνουν για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση. «Έχουμε πει ότι μαζί με τον προϋπολογισμό θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, ώστε αυτός ο μέχρι σήμερα επιτυχημένος ημικρατικός οργανισμός να συνεχίσει να μπορεί να είναι το ίδιο επιτυχημένος, το ίδιο κερδοφόρος για το καλό του Κύπριου καταναλωτή ευρύτερα, αλλά και του κυπριακού κράτους, μέρος του οποίου αποτελεί και η Cyta»

«Για ακόμη μια φορά έχετε γίνει μάρτυρες στη συζήτηση που έγινε για τον προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αλλά και την αγωνία που κάποιοι έχουν εκφράσει για τη μείωση τόσο των συνδρομητών όσο κυρίως και της κερδοφορίας της», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, όμως, είναι άξιον απορίας για το γεγονός ότι κρατικά τμήματα, τμήματα δηλαδή της δημόσιας υπηρεσίας και του κράτους, αγοράζουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από τις ιδιωτικές εταιρείες και όχι από την ΑΤΗΚ και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας».

Για τη Cyta Hellas, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι «πρώτα απ' όλα θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής μελέτη για την πιθανή διασπάθιση χρήματος, αλλά και κυρίως για τον τρόπο που -ενδεχομένως- επιχειρήθηκε η ανάπτυξή της στον ελλαδικό χώρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το θέμα που τίθεται υπό συζήτηση για πώληση, θα μπορέσει να τεκμηριωθεί μόνο αν παράλληλα υπάρχει και άλλη μελέτη η οποία ουσιαστικά να αφορά τους άλλους τρόπους πιθανής αξιοποίησης της, χωρίς κατ' ανάγκη την αποξένωση και αν αυτή η διαδικασία είναι πλέον βιώσιμη σε σχέση με την αποκρατικοποίηση και την αποποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Σε δηλώσεις του για τη Cyta Hellas o Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «η θέση μας πάγια είναι ότι όπως είναι σήμερα αυτός ο οργανισμός, αποτελεί βάρος για τη Cyta και απειλή που θα την οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στην αποκρατικοποίηση και στο ξεπούλημα». Γι αυτό, πρόσθεσε, «είναι προς το συμφέρον του οργανισμού να απελευθερωθεί από αυτό το βάρος το συντομότερο». Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι «αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ξεπούλημα, ούτε ότι θα πρέπει να πληρώσουμε με χρυσάφι, καλοπληρωμένους χρυσοκάνθαρους συμβούλους, όπως θέλει η Κυβέρνηση, για να γίνει το αυτονόητο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα