Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης Τσίπρα

Τα επόμενα της βήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού που έγινε σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δρομολόγησε η συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και δύσκολα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, πλέον, μπροστά της, την Τετάρτη, την ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μία ακόμη κρίσιμη δοκιμασία για τα όρια και τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή,

αλλά και τη δρομολόγηση των αποφάσεων, που έλαβε το κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου, σε όλα τα επιμέρους επίπεδα.

Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, η ίδρυση του ταμείου για τη διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων της ακίνητης περιουσίας, η κατάργηση ρυθμίσεων για τους αγρότες, οι αλλαγές στη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και η ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΔΜΗΕ, είναι τα σημεία αιχμής του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις Τράπεζες με το νομοσχέδιο υιοθετείται η Ευρωπαϊκή οδηγία που κατοχυρώνει την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Όσον αφορά τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση μελετάει μια σειρά από αντίμετρα, που θα βοηθήσουν, ώστε να εξισορροπηθούν οι όποιες απώλειες θα έχουν οι αγρότες.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, φορολογία και δημόσια διοίκηση, καθώς και η αναδιάρθρωση των τραπεζών. Η ψηφοφορία του δεύτερου πακέτου μέτρων την Τετάρτη είναι βασική προϋπόθεση για την τελική θετική έκβαση. Στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να μην καταγραφούν διαρροές, τέτοιες που να της δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Ωστόσο, ο φόβος ακόμα μεγαλύτερων διαρροών από αυτές της περασμένης εβδομάδας είναι ορατός. Η ενδεχόμενη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε λιγότερους από 120 βουλευτές, από 123, που ήταν την περασμένη Τετάρτη, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην κυβέρνηση. Αν ο αριθμός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πέσει κάτω από 120, όπου είναι και η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, τότε θεωρείται πολύ πιθανόν η επόμενη μέρα, η 23η Ιουλίου να είναι μέρα πολιτικών εξελίξεων.

Την ίδια ώρα οι εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δοκιμάζουν περισσότερο τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, προκειμένου, έτσι, να δρομολογηθεί ο εσωκομματικός διάλογος.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα