Συζήτηση με Χάρη Γεωργιάδη θα επιδιώξει το ΔΗΚΟ

Τις προτάσεις του για την οικονομία καθώς και το κυπριακό, παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην τριαντάλεπτη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς είναι με δική μας πρωτοβουλία που είχαμε ζητήσει αυτή τη συνάντηση, για να του παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις που αφορούν την οικονομία, τις προτάσεις για μια πραγματική ανάπτυξη για την κυπριακή οικονομία και την άρση ορισμένων αδικιών που δυστυχώς επιβλήθηκαν στο λαό μας λόγω του μνημονίου.

Παρουσιάσαμε αυτές τις προτάσεις και αναφέραμε στον Πρόεδρο πως είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης να τις συζητήσουμε σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινές συνισταμένες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε μπροστά για να βγάλουμε το λαό μας από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτάσεις αυτές ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μεταξύ άλλων έχουμε εισηγηθεί να χρησιμοποιήσουμε το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας μας για τα επόμενα 20 χρόνια για να αποζημιώσουμε κάποιους, που έχουν πληρώσει τα λάθη άλλων, όπως είναι οι κάτοχοι αξιογράφων, τα ταμεία συντάξεως, τα ταμεία προνοίας που κουρεύτηκαν, οι κουρεμένοι καταθέτες και μιλάμε πάντα για τους Κύπριους καταθέτες όχι για τους ξένους".

"Έχουμε εισηγηθεί επίσης το 2% του προϋπολογισμού να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέχρις ότου η ανεργία κατέβη στο κάτω από το 5%, να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας" είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ, πρόσθεσε, ότι εισηγήθηκαν και μια ενδιάμεση λύση στην απουσία της εφαρμογής του ΓεΣΥ, να δοθεί μια φορολογική απαλλαγή σε κάθε οικογένεια της τάξης των πέντε χιλιάδων ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί κάπως το βάρος για εκείνες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

"Θα επιδιώξουμε συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών"

Κληθείς να αναφερθεί στην ανταπόκριση της Κυβέρνησης στις προτάσεις του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος «είχε την καλοσύνη να τις διαβάσει, να τις συζητήσει μαζί μας και έχει εισηγηθεί να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών κάτι που εμείς θα επιδιώξουμε».

Διαφωνία για την κατ' ιδίαν ενημέρωση

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «εμείς επαναλάβαμε το αίτημα μας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου διότι θεωρούμε ότι δεν είναι αποτελεσματικό και παραγωγικό να ενημερώνονται κατ΄ ιδίαν, σε χωριστές συναντήσεις οι αρχηγοί των κομμάτων. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τυγχάνουν συλλογικής διαβούλευσης και εμείς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις και άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν σε δικές μας εισηγήσεις, όπως είναι η δική μας πρόταση να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι το πρώτο άρθρο της λύσης του Κυπριακού να προνοεί ξεκάθαρα και ρητά για τη συνέχιση και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εμείς καλούμε τους πάντες να τοποθετηθούν δημόσια για αυτή την εισήγηση».

Αδιαλλαξία από τουρκικής πλευράς

Ερωτηθείς είπε ότι «δεν βλέπουμε διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Αντίθετα βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία, εχθρικές κινήσεις, ένα νέο οικονομικό πρωτόκολλο, προσπάθειες πολιτογράφησης δεκάδων χιλιάδων εποίκων, διασύνδεση των κατεχομένων με νερό και με ηλεκτρισμό, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάποιοι επιμένουν να διαφημίζουν τον κατοχικό ηγέτη και να μας λένε ότι υπάρχει πρόοδος. Εμείς δεν διαπιστώνουμε τέτοια πρόοδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα