ΣύσκεψηΛύσεις ανάγκης

Ανακοινώνονται σήμερα οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς
Με εξασφάλιση εφημεριών και άμεσες προσλήψεις γιατρών απαντά το Υπουργείο

Με εξασφάλιση των εφημεριών με γιατρούς του Νοσοκομείου Πάφου, σε πρώτο επίπεδο, και σε άμεση πρόσληψη γιατρών σε δεύτερο επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας απαντά στο ζήτημα που έχει προκύψει στη λειτουργία των Νοσοκομείων Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», σήμερα το πρωί στις 9 και ακολούθως στις 10.30, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης φιλοδοξεί να βάλει μίαν άνω τελεία

στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα εν λόγω δημόσια νοσηλευτήρια.

Εκτός από τις προαναφερθείσες λύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, μεσοπρόθεσμα, προσανατολίζονται στην πρόσληψη χημικού για τις απογευματινές ώρες. Επίσης, θα γίνει πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων, για την αναπλήρωση των αναγκών, μέχρι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πρόσληψης μονίμων οδηγών ασθενοφόρων, που καθυστερεί εδώ και εννιά μήνες.

Στόχος, η επαναλειτουργία
Εξάλλου σε προηγούμενες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στα Νοσοκομεία Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς, όπου και παρακάθισε σε σχετικές συσκέψεις, ο κ. Παμπορίδης δήλωσε ότι έχουν ακουστεί όλες οι θέσεις των διευθυντών των εμπλεκόμενων κλινικών, και σήμερα το πρωί αναμένονται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, για το θέμα επίλυσης των προβλημάτων της στελέχωσης των δύο νοσοκομείων.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η κατεύθυνση του Υπουργείου δεν μπορεί να είναι άλλη από την άμεση κάλυψη της πόλης, ούτως ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ο θάλαμος εσωτερικών ασθενών του Νοσοκομείου Πόλεως, αλλά παράλληλα και η επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Πάφος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, «πρόθεση είναι η επαναλειτουργία του θαλάμου εσωτερικών ασθενών, με επιπρόσθετους ιατρούς καρδιολόγους και παθολόγο».

Μιλώντας, εξάλλου, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς, ο κ. Παμπορίδης εξήρε το ενδιαφέρον των βουλευτών της Επαρχίας Πάφου αλλά και όλων των κοινοταρχών της ευρύτερης περιοχής που παρέστησαν στη σύσκεψη, εκφράζοντας την πίστη ότι μέσω των λύσεων που θα προταθούν από το Υπουργείο, θα καταστεί δυνατή η επαναφορά των δύο κρατικών νοσηλευτηρίων στα επίπεδα λειτουργίας στα οποία λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.

Επέδωσαν επιστολή
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς και Πρόεδρος Συντονιστικής Επ. Δήμου και Κοινοτήτων Περιφέρειας Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως επέδωσε επιστολή στον Υπουργό Υγείας, με τα αιτήματα της περιοχής.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Οδυσσέως αναφέρθηκε στην αναστολή της λειτουργίας των θαλάμων εσωτερικών ασθενών, παρά την κατ’ επανάληψη υποβολή υπομνημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου και Κοινοτήτων διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς, και τις υποσχέσεις που δίνονται κατά καιρούς για βελτίωση και αναβάθμισή του.

Στην επιστολή προστίθεται, παράλληλα, η επιθυμία να δοθούν οδηγίες στις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου να φροντίσουν άμεσα την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και άλλο προσωπικό. Εκτός αυτού, η επιστολή αναφέρει ότι θα πρέπει οι Ιατρικές Υπηρεσίες του να επιληφθούν άμεσα των αδυναμιών και των ελλείψεων που παρουσιάζει το Νοσοκομείο και στο θέμα του Χημείου και του Ακτινολογικού.

Ο κ. Οδυσσέως έθεσε και το θέμα της προσωρινής πρόσληψης διασωστών σε ωρομίσθια βάση, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ΕΔΥ της μόνιμης πρόσληψης των δύο διασωστών/οδηγών ασθενοφόρων.

Κάλεσε τέλος τον κ. Παμπορίδη να δώσει οδηγίες για να γίνουν τάχιστα οι κατάλληλες διευθετήσεις για την επαναλειτουργία των θαλάμων εσωτερικών ασθενών, με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, δύο ειδικών παθολόγων και παράλληλα να διευθετηθούν τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν. Ζητούμε από το Κράτος, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως, να μας αντιμετωπίσει σαν ισότιμους πολίτες και όχι σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Εντός των ημερών η παρουσίαση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, από τον Υπουργό Υγείας, τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και αυτή η δουλειά μπήκε στο τελικό της στάδιο.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατανοώντας τις απαιτήσεις των κομμάτων, είχε προαναγγείλει ότι θα ετοιμαστεί οδικός χάρτης για την υγεία από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με συγκεκριμένα βήματα και κάνει αγώνα για τον πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Κύπριο ασθενή.

Ιστορική η συνάντηση
Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μάλιστα ιστορική τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, την περασμένη Πέμπτη για το ΓεΣΥ, τονίζοντας μάλιστα ότι ύστερα από τόσα χρόνια συζητήσεων, όλη η πολιτική ηγεσία ομονόησε.

«Όλα τα κόμματα, και εκείνα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, επέδειξαν πολιτική ωριμότητα ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη», είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι για πρώτη φορά ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να θέσει υπό την προεδρία του το θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου, ότι εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με την απουσία σαφών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι χρονοδιαγράμματα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι και σαφή και καθορισμένα. Εκτός αυτού, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παμπορίδης υπέδειξε ότι δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του, προσθέτοντας ότι τα ειδικά συμφέροντα εισακούστηκαν κατ’ επανάληψη και λαμβάνονται υπ' όψιν, ωστόσο διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος για το δέντρο.

Όσον αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι το ΓεΣΥ θα εισαγάγει μια ενιαία αγορά υγείας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εξού και η ανάγκη να καταστούν ανταγωνιστικά τα δημόσια νοσηλευτήρια, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αφήσουν πίσω τους παρωχημένες πρακτικές. Επ’ αυτού, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι όλοι όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα διατηρήσουν αυτή τους την ιδιότητα και δεν θα αλλάξει το καθεστώς τους.

Εμπρός για μονοασφαλιστικό
Σε ό,τι αφορά το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας, ο κ. Παμπορίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτή χαραμάδα, σε βάθος χρόνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο για να μετατραπεί σε πολυασφαλιστικό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση οι συζητήσεις γίνονται για μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «δεν πρόκειται να επιβληθεί στα οικονομικά του τόπου οποιαδήποτε λύση, αν αποδεχθεί στην πράξη ότι αυτή δεν είναι βιώσιμη σε σχέση με το ΓεΣΥ. Καταληκτικά, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν δογματισμοί, και βάσει των δεδομένων σχεδιασμών, η μόνη ενδεδειγμένη λύση και λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπ' όψιν, είναι το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα