LIVE/Συρία: Με πυραύλους επιτέθηκαν οι ΗΠΑ -Παγκόσμια αγωνία

Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό ήταν το καταληκτικό μήνυμα του αμερικανού Προέδρου στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του στέλνοντας το μήνυμα για παγκόσμια εμπλοκή στην Συρία, μετά την επίθεση που δέχθηκε η χώρα με χημικά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Με διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι έδωσε εντολή για ένα στοχευμένο στρατιωτικό χτύπημα κατά της βάσης, απ’ όπου ξεκίνησε η χημική επίθεση.

Η αεροπορική βάση Αλ-Σααϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά την βάση της Λαττάκειας.

Η

αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, προκάλεσε ανθρώπινα θύματα, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Μπαραζί ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνο υλικές καταστροφές από τα πυραυλικά πλήγματα.

«Υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23», διευκρίνισε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που διαθέτει μεγάλο δίκτυο ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη Συρία.Διεθνολόγοι από το πρωί διατυπώνουν φόβους για γενικευμένη κατάσταση και οργάνωση των χωρών στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην στάση που θα τηρήσει η Ρωσία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι το μεμονωμένο περιστατικό και η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Εξάλλου περαιτέρω επιστράτευση αναμένεται να σημειωθεί στις βάσεις σε Σούδα και Ακρωτήρι.

Οι βάσεις σε Σούδα και Ακρωτήρι

Η βάση στην Σούδα είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας. Η βάση χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ τόσο το 1991 όσο και το 2003.

Από τη βάση μπορούν να έχουν τον έλεγχο της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, της Ερυθράς Θάλασσας και να διεισδύουν ασφαλώς στη Μέση Ανατολή (μέσω και του φίλιου Ισραήλ).

Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης της Σούδας είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.

Το Ακρωτήρι είναι η βάση την οποία χρησιμοποιεί η RAF και για τα πλήγματα εναντίον της ISIS στο Ιράκ και σύμφωνα με τις αναλύσεις διεθνολόγων δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν περαιτέρω με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Δείτε εδώ το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου για την επέμβαση στην Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα