Παραμένει η απροθυμία της Άγκυρας

Ορθές, έξυπνες και δίκαιες λύσεις στο Κυπριακό επιθυμεί η Ελλάδα, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Κοτζιάς και Τζόνσον συζήτησαν χθες το Κυπριακό, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει την ελληνική θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του εξέφρασε στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης

Ορθές, έξυπνες και δίκαιες λύσεις για το Κυπριακό επιθυμεί η Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη δίωρη συνάντηση στην Αθήνα

με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει τη θέση της ως εγγυήτρια δύναμη. Είμαστε ενάντια στο να υπάρχουν τρίτες δυνάμεις στο νησί, εγγυητικά δικαιώματα και μάλιστα με παρεμβατικές δυνάμεις, τόνισε.

Ο Βρετανός Υπουργός εκθείασε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει ώς τώρα για την επανένωση της νήσου και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.
Κοτζιάς και Τζόνσον συζήτησαν για το Brexit, καθώς και για περιφερειακά θέματα και διμερείς σχέσεις.

Ιστορικές σχέσεις
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιστορικές, είναι σχέσεις μακράς πνοής και με μεγάλο μέλλον», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι «σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού και θέλουμε να διαμορφώσουμε ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Η.Β. την κάλλιστη δυνατή συμφωνία που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές με φιλία και όχι εκδικητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το Η.Β. όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.

Προσδιορίζουμε όχι την κατάργηση των σχέσεων αλλά τις σχέσεις μας σε νέα πλαίσια. Γι' αυτόν τον σκοπό κάνουμε έντιμες και ανοιχτές συζητήσεις. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία να είναι έξυπνες και να γίνουν με τρόπο ψύχραιμο».

Η Συρία
Παράλληλα συζητήθηκε, όπως είπε, και η κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται στη Συρία, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διεθνείς οργανισμούς γι’ αυτό το ζήτημα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και πώς μπορούν να στηριχθούν στην ανάπτυξή τους, καθώς και στην ανάγκη να βρεθούν τρόποι για την ασφάλεια και τη σταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επ' αυτού ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον κ. Τζόνσον να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Νοτιο-ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών στη Ρόδο, που με χαρά, όπως είπε ο ίδιος ο Βρετανός ομόλογός του, αποδέχτηκε την πρόσκληση εκτιμώντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι στον σωστό δρόμο.

Σημαντική η επίτευξη συμφωνίας
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τζόνσον τόνισε σχετικά με το Κυπριακό ότι είναι σημαντική η επίτευξη μιας συμφωνίας για τους πολίτες του νησιού και εξήρε τις προσπάθειες των ηγετών των δύο πλευρών, οι οποίοι, όπως είπε, «έχουν καταβάλει ειλικρινά κάθε δυνατή προσπάθεια, επενδύοντας ενέργεια και αυτοθυσία, πολιτικά και προσωπικά, να πλησιάσουν και τις δύο κοινότητες.

Πιστεύω ότι τους αξίζει η μέγιστη ενθάρρυνση και υποστήριξη, αυτό επιθυμούμε και επιδιώκουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι εμείς θέλουμε να δούμε μία λύση και θα είμαστε ενθαρρυντικοί και προς τις δύο πλευρές στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε», είπε.

Έλλειψη βούλησης
Εν τω μεταξύ χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποίησε επίσης ενημερωτικές επαφές με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αμερικανικές επαφές από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Σε σχέση με το Κυπριακό και ειδικά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε γι' ακόμη μια φορά την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά, χαρακτηρίζοντας την θέση της ως «αδύνατη».

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Γενεύη το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων έγινε εμφανές όταν η τουρκική αντιπροσωπία επέλεξε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προγραμματισμένες συνομιλίες και για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών φροντίζει να εξηγεί σε φίλους και εταίρους, με έγκαιρο και διεξοδικό τρόπο, τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτως ώστε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
Όσον αφορά το αποτέλεσμα των πρόσφατων επαφών του στην Ουάσιγκτον, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ρεξ Τίλερσον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους διεξήχθησαν σε άριστο κλίμα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το σύνολο των εθνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Κυπριακού.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οικοδομείται στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση. Πάντοτε οι σχέσεις αυτές καθοδηγούνται από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ανέφερε, και κάθε συνεργασία και κοινή ενέργεια σχεδιάζεται ώστε να είναι προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας.

Οι τουρκικές προκλήσεις
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδωσε έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο, τονίζοντας πως η ελληνική διπλωματία τηρεί νηφάλια και υπεύθυνη στάση, ενώ φροντίζει να ενημερώνει καταλλήλως τους διεθνείς συνομιλητές της, στηλιτεύοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων και δηλώσεις αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ελλάδα υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως πρόσθεσε, ότι τρέφει ψευδαισθήσεις ως προς τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, είπε πως η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά ούτε και θα χρησιμεύσει ως «φύλλο συκής» όσων θέλουν τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Πλήρης υποστήριξη Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις
Η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως και ολόψυχα τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο, γιατί η επανένωση θα είναι μια τεράστια επιτυχία για όλους τους εμπλεκομένους και για την Ευρώπη στο σύνολό της, ανέφερε σε δήλωσή του ο ΥΠΕΞ της χώρας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε χθες συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο ΄Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Έιντε έγραψε: «Στο Βερολίνο επισκεπτόμενος τον Υπουργό Εξωτερικών Σίγκμπαρ Γκάμπριελ σε μια κρίσιμη στιγμή για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η ισχυρή στήριξη της Γερμανίας εκτιμάται ιδιαίτερα».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας πως «πολλά εμπόδια έχουν ήδη απομακρυνθεί, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Έιντε θα συνεχίσει και σήμερα τις συναντήσεις του στο Βερολίνο με αξιωματούχους του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και θα επιστρέψει στην Κύπρο τη Δευτέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα