Συνταγματικός ο νόμος για τα δύο φύλα στους ημικρατικούς

Η θεσμοθέτηση της αρχής της ισόρροπης εκπροσώπησης και συμμετοχής των δύο φύλων δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά, αντιθέτως, προωθεί την συνταγματική αρχή της ισότητας, την οποία επικαλούνται όλοι.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ομάδα Πρωτοβουλίας που απαρτίζεται από τις Δήμητρα Καλογήρου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ξένια Κωνσταντίνου, Αναστασία Παπαδοπούλου και Σουσάνα Παύλου.

Στην ανακοίνωση, αφού σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα "μελετάται η πιθανότητα αναφοράς ως προς την συνταγματικότητα της πρότασης νόμου η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή

των Αντιπροσώπων στις 14 Απριλίου σε σχέση με την εκπροσώπηση στα συμβούλια προσώπων δημοσίου δικαίου, έκαστου φύλου", επισημαίνεται πως "η Συνταγματική Αρχή της Ισότητας πολύ ορθά αφορά στα ίσα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση για όλους".

"Όμως, η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών δεν είναι δικαίωμα. Είναι ευθύνη και είναι προσφορά. Αυτή την ευθύνη και προσφορά πρέπει να την αναλαμβάνουν ίσα όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας", προστίθεται.

"Δυστυχώς, μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε κατά την συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, γεγονός που θα απαντούσε σε σωρεία ερωτημάτων που αναφύονται σήμερα", σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της έρευνάς της για το θέμα αυτό παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, με την ελπίδα ότι η απόφαση για αναφορά της ψηφισθείσας πρότασης νόμου, δεν θα προχωρήσει.

"Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλη της κοινωνίας πολιτών, πριν λίγους μήνες αναγνωρίσαμε την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας, να προτείνουμε πράξεις, οι οποίες αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν το κράτος και την οικονομία και θα καταπολεμήσουν νοοτροπίες που περιορίζουν την δράση αυτών που μπορούν και επιθυμούν να προσφέρουν. Αυτό ήταν και παραμένει το μοναδικό μας κίνητρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα