«Συνεργασία Κατηγορούσας Αρχής με άτομο-κλειδί...

στην Providencia»

Ολοκληρώνονται σήμερα οι τελικές αγορεύσεις υπεράσπισης
Θέμα δίκαιης δίκης ήγειρε ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Νεοκλέους ΔΕΠΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου το στάδιο των τελικών αγορεύσεων υπεράσπισης στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και των τριών συγκατηγορουμένων του.

Τον κύκλο των αγορεύσεων κλείνει ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος υποστήριξε χθες, ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι η Κατηγορούσα Αρχή βρίσκεται σε συνεργασία

με τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Providencia δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη.

Επικαλούμενος αναφορά του κειμένου της τελικής αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής, ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «υπάρχει σημείωση της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ατυχώς δεν διαγράφηκε, με την οποία επιζητείτο η βοήθεια του (δικηγόρου) Πάμπου Ιωαννίδη, αναφορικά με την παύση (Διοικητικών) Συμβούλων».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση Γεωργίου, η οποία προκάλεσε παγωμάρα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, «ο Πάμπος Ιωαννίδης είχε ρόλο-κλειδί στην υπόθεση Providencia. Με παρέμβασή του οδήγησε σε αναστολή της ποινικής δίωξης. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας και δικηγόρος άλλων μαρτύρων κατηγορίας».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ ήγειρε θέμα δίκαιης δίκης, ενώ η επιχειρηματολογία του στράφηκε και στην ανεπάρκεια -όπως είπε- της μαρτυρίας, να στηρίξει εύρημα ενοχής του πελάτη του πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας.

Το δικηγορικό γραφείο και ο ιθύνων νους
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ ανέφερε ότι η υπάρχουσα μαρτυρία δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί καταδίκη της εταιρείας. Παρουσιάζοντας την επιχειρηματολογία του ο Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η ποινική ευθύνη των εταιρειών προϋποθέτει πράξεις εκ μέρους φυσικού προσώπου, το οποίο ενεργεί ως ιθύνων νους μιας εταιρείας.

Κάνοντας λόγο για αντιφατικές εκδοχές της Κατηγορούσας Αρχής, είπε ότι κατά το στάδιο της αγόρευσής της στην εκ πρώτης όψεως υπόθεση έδωσε την εκδοχή ότι ο «εγκέφαλος που καθοδηγούσε την εταιρεία ήταν ο Παναγιώτης Νεοκλέους». Σε μεταγενέστερο στάδιο, πρόσθεσε, «η Κατηγορούσα Αρχή, στην προσπάθειά της να γίνει αποδεκτή από το Δικαστήριο η ανακριτική κατάθεση Ανδρέα Νεοκλέους, παραδέχθηκε ότι αυτός είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας».

Ο Γιώργος Γεωργίου επισήμανε ότι δεν έγινε καμία έρευνα από τις διωκτικές Αρχές ως προς τη δομή και ποιος ασκούσε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας (Δικηγορικού Γραφείου). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν η Κατηγορούσα Αρχή θεωρεί τον Ανδρέα Νεοκλέους ως ιθύνοντα νουν και όχι τον Παναγιώτη Νεοκλέους, τότε, οι ενέργειες του δεύτερου δεν μπορούν να αποδώσουν ποινική ευθύνη στην εταιρεία, η οποία πρέπει να αθωωθεί».

Αναφερόμενος και στην πρώτη εκδοχή -όπως είπε- της Κατηγορούσας Αρχής, δηλαδή ότι ο ιθύνων νους της εταιρείας είναι ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως η κατηγορούμενη (εταιρεία) «δεν θα μπορούσε να συνωμοτήσει με τον εαυτό της».

Η συνωμοσία και το κατηγορητήριο
Επιχειρώντας να αποδομήσει την κατηγορία περί συνωμοσίας, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πελάτης του, ο Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή εμπλέκει στη συνωμοσία άλλα τρία πρόσωπα (Μαρία Κυριακού, Ανδρέα Νεοκλέους, Αντώνη Ανδρέου), χωρίς να τα συγκαταλέγει στους κατηγορουμένους.

Ο κ. Γεωργίου υπέβαλε ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να λάβει υπόψη του τις ισχυριζόμενες πράξεις των τριών, καθώς -όπως είπε- θα έπρεπε έστω να τροποποιηθεί το κατηγορητήριο για να καταστεί δυνατόν να έχουν το δικαίωμα ενώπιον του Δικαστηρίου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η συνωμοσία προϋποθέτει την ύπαρξη φυσικών προσώπων και στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ο ιθύνων νους της εταιρείας».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι εάν υπήρχε συνωμοσία με τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δέσμευσή του για άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση Providencia, τότε, δεν θα χρειαζόταν η Μαρία Κυριακού να επισκεφθεί τον Αρχηγό της Αστυνομίας και να του παραθέσει στοιχεία, που κατά την άποψή της συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Ως ενισχυτικό στοιχείο της θέσης του, ο κ. Γεωργίου προέβαλε και το επιχείρημα ότι «αναιρείται η κατηγορία της συνωμοσίας, αφ' ης στιγμής ο Αντώνης Ανδρέου (δικηγόρος της κόρης του ιδρυτή της Providencia) πίεζε για άσκηση ποινικής δίωξης».

«Πλημμελής η διερεύνηση της Providencia»
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέα Νεοκλέους χαρακτήρισε πλημμελή την αστυνομική διερεύνηση και τον χειρισμό της υπόθεσης Providencia εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας. Λέγοντας πως η κλοπή της Providencia εν μιά νυκτί αποτελεί σοβαρή υπόθεση, η οποία άγγιζε τα θεμέλια του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου, υπέδειξε ότι έπρεπε να τύχει πολύ σοβαρής διερεύνησης.

Επισημαίνοντας ότι δόθηκε οδηγία για παύση της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης, ισχυρίστηκε πως ο τέως και ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, όπως και η Νομική Υπηρεσία, δεν χειρίστηκαν την υπόθεση κατά τρόπο που να εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα