Συνεργατική… αντιπαράθεση

Διαμάχη Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργού Οικονομικών για τον έλεγχο στη ΣΚΤ
Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε χθες, μεταξύ άλλων, πως συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του νόμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κώστα Κληρίδη που νιώθει ότι τον περιφρονεί ο Υπουργός

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε, χθες, ανάμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Αιτία αποτέλεσε σχόλιο του δεύτερου στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος σχετικά με το πολύκροτο θέμα του διαχειριστικού ελέγχου στον Συνεργατισμό από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο Χάρης Γεωργιάδης

στις δηλώσεις του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του νόμου.

Σε παρατήρηση, μάλιστα, της δημοσιογράφου ότι ο νόμος ερμηνεύθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, απάντησε πως υπάρχουν και δικαστήρια που ερμηνεύουν τους νόμους, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον ότι τον περιφρονεί.

Η επιστολή Κληρίδη
Στην επιστολή του ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει: «Παρακολούθησα με προσοχή δηλώσεις σας που έγιναν στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του ΡΙΚ σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο του Συνεργατισμού και παρατηρώ τα ακόλουθα:

1.Συνεχίζετε να αποφεύγετε όπως θεωρήσετε τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ως κρατική επιχείρηση παρά τις σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι τυγχάνει «κρατική επιχείρηση», μέσα στην έννοια του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου του 2014 και παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της Σ.Κ.Τ. έχοντας καταβάλει ποσό 1,7 δισ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση και παρά το γεγονός ότι και οι τρεις νομικοί σύμβουλοι της Σ.Κ.Τ. (Τ. Παπαδόπουλος &Συνεργάτες, Χρ. Τριανταφυλλίδης &Σια και Γ.Ζ. Γεωργίου και &Συνεργάτες) αποδέχονται, στη δική τους γνωμάτευση ημερομηνίας 5.2.2016, ότι «είναι φανερό από τα πιο πάνω πως η Σ.Κ.Τ. θεωρείται κρατική επιχείρηση για τους σκοπούς του εν λόγω Νόμου».

2.Με τις δηλώσεις σας λυπούμαι να παρατηρήσω πως έχετε επιδείξει περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου, ενώ σε παρατήρηση της παρουσιάστριας πως ερμηνεύτηκε όμως ο Νόμος από τη Νομική Υπηρεσία, απαντήσατε ότι υπάρχουν και Δικαστήρια που ερμηνεύουν τους Νόμους.

»Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι δηλώσεις σας παραγνωρίζουν πλήρως τις συνταγματικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος, μεταξύ άλλων και των Υπουργών, και συνακόλουθα οι γνωματεύσεις τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από τα κρατικά όργανα. Ενόψει του ότι οι πιο πάνω δηλώσεις σας έγιναν δημόσια, θα δημοσιοποιήσω το κείμενο της παρούσας επιστολής», καταλήγει.

Έκπληκτος ο Χάρης
Σηκώνοντας το γάντι, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε έκπληξη για τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα ο Γενικός Εισαγγελέας, ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνιστά περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

«Η θέση σας όμως, ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε, όπως για παράδειγμα ενός ιδιωτικού οργανισμού, να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνιστά περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Υπηρεσίας σας, με αφήνει έκπληκτο», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε απαντητική επιστολή προς τον Κώστα Κληρίδη και τονίζει πως το «ότι ο Συνεργατισμός δεν θα πρέπει να μετατραπεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε κρατικό οργανισμό αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική θέση της Κυβέρνησης, η οποία σχετίζεται με την ανάγκη να διατηρήσει ο Συνεργατισμός την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διαθέτει».

Υπενθυμίζει δε πως αυτό σχετίζεται επίσης με την ανάγκη συμμόρφωσης με τους βασικούς όρους κάτω από τους οποίους έχει παραχωρηθεί η κρατική ενίσχυση, όπως αυτοί καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίοι επιβάλλουν τη μη εμπλοκή του κράτους στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.

«Το ότι έχετε προβεί σε μια γνωμάτευση βάσει της οποίας ο Συνεργατισμός πρέπει πλέον, σύμφωνα με πρόνοιες συγκεκριμένης νομοθεσίας που έχετε εντοπίσει, να θεωρείται και να λειτουργεί ως κρατικός οργανισμός, αποτελεί ακριβώς την ουσία του ζητήματος που έχει προκύψει και γι’ αυτό ενδεχομένως να επιβάλλεται τροποποίηση της νομοθεσίας, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, αφού αναγνωρίζει πως η Νομική Υπηρεσία πρέπει πράγματι να λειτουργεί ως σύμβουλος προς την Κυβέρνηση και να υποδεικνύει νόμιμους τρόπους υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Γεωργιάδης προσθέτει: «Παρ’ όλ’ αυτά, σημειώνω πως η εν λόγω γνωμάτευσή σας δεν διαβιβάστηκε καν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τα ΜΜΕ και χρειάστηκε η υποβολή γραπτού αιτήματος προς εσάς για τη διαβίβασή της. Θα αποφύγω να χαρακτηρίσω αυτή την παράληψη ως πράξη περιφρόνησης προς την Κυβέρνηση», συνεχίζει.

Η ανταπάντηση Κληρίδη
Επανερχόμενος στο θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας -με γραπτή ανακοίνωσή του- παρατηρεί ότι «δεν διαβίβασα την πρώτη γνωμάτευσή μου στον Υπουργό, επειδή ήταν ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας που την είχε ζητήσει, ως προς τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του σε σχέση με τον Συνεργατισμό, και καθηκόντως σ’ αυτόν την απέστειλα με αντίγραφο προς τον Συνεργατισμό. Μόλις ο Υπουργός μού ζήτησε αντίγραφο, του έστειλα την ίδια ώρα.

Το καλύτερο που πρέπει να πράξει ο Υπουργός είναι να συμβουλεύσει τον Συνεργατισμό και την ηγεσία του να συμμορφωθούν προς τις πρόνοιες της νομοθεσίας ως έχει τώρα, αντί να αμφισβητεί τις γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων του κράτους και να παροτρύνει τους επηρεαζομένους να εξετάσουν την πιθανότητα προσφυγής στο Δικαστήριο», καταλήγει ο κ. Κληρίδης.

Στον Γενικό Εισαγγελέα η Ελεγκτική Υπηρεσία
Την ίδια ώρα, δεν λέει να κοπάσει και η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ελεγκτική Υπηρεσία και Συνεργατισμό, με αφορμή την άρνηση του οργανισμού να παραχωρήσει στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τις 26 Οκτωβρίου για τη διεξαγωγή του διαχειριστικού ελέγχου από την Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «τα στοιχεία που η ΣΚΤ αρνείται να παραχωρήσει αφορούν θέματα πρόσληψης και ανέλιξης προσωπικού, όρων εργοδότησης και ωφελημάτων προσωπικού και συμβάσεων που έχουν συναφθεί για εξασφάλιση υπηρεσιών από οίκους συμβούλων.

Χθες (προχθές) λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίοι από τις 26 Οκτωβρίου είχαν αποχωρήσει από τη ΣΚΤ, αφού δεν τους παραχωρούνταν στοιχεία, επισκέφτηκαν εκ νέου τη ΣΚΤ με σκοπό να αρχίσουν τον έλεγχο. Από μέρους της ΣΚΤ υπήρξε εκ νέου άρνηση παραχώρησης στοιχείων.

Οι λειτουργοί αποχώρησαν άπρακτοι και με σχετικό Σημείωμά τους ενημέρωσαν τον Γενικό Ελεγκτή για τα γεγονότα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί σήμερα (χθες) με πολυσέλιδη έκθεση γεγονότων και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαχειριστικός έλεγχος θα πρέπει να διεξαχθεί αφού η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση την οποία ο φορολογούμενος πολίτης διέσωσε καταβάλλοντας €1.7 δις και για την οποία, όπως γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ‘ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας έχει όλα τα δικαιώματα, εξουσίες και υποχρεώσεις που έχει έναντι όλων των ελεγχομένων επ’ αυτού οργανισμών’», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Έφτασε μέχρι την Κομισιόν το θέμα
Πάντως, το όλο θέμα έφθασε μέχρι τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συναντήθηκε προχθές αντιπροσωπία του Συνεργατισμού. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο Συνεργα

τισμός στηρίχθηκε από το κράτος, τονίζοντας πως η στήριξη δόθηκε υπό όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. «Η παρουσία του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού θα τερματιστεί νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται, μόνο εάν οι όροι παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης δεν τηρούνται εκ μέρους μας και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουνε υπόψη», συνέχισε, λέγοντας ότι η Κομισιόν διαπιστώνει τάσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες σπρώχνουν, κατά την έκφρασή του, τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση και θα μπορούσε να εγείρει ζήτημα τερματισμού της συμμετοχής του κράτους στον Συνεργατισμό ενωρίτερα.

Έντονες αντιδράσεις κι από κόμματα
Η ΑΡΝΗΣΗ ελέγχου στον Συνεργατισμό από την Ελεγκτική Υπηρεσία αποτέλεσε και σημείο σχολιασμού κι από τα κόμματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, με γραπτή δήλωσή του, διατυπώνει σωρεία ερωτημάτων, μεταξύ άλλων, «αλήθεια, τι φοβούνται οι κυβερνώντες και με τόσο άγχος προσπαθούν να παρεμποδίσουν τον διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή στον Συνεργατισμό; Μήπως έχουν κάτι να κρύψουν;».

Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να εφαρμόσει τις πρόνοιες του νόμου για τον έλεγχο του Συνεργατισμού και τον Συνεργατισμό να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, καθώς και τον μισθό τους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ανησυχία αλλά και έκπληξη γιατί με τόση μανία, όπως είπε, οι κυβερνώντες, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχουν εκστρατεύσει εναντίον του ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή στη διαχείριση των οικονομικών πόρων του απλού πολίτη και έχουν ξεχάσει ότι αν υπάρχει σήμερα Συνεργατισμός είναι γιατί έβγαλε από την τσέπη του ο Κύπριος πολίτης εκατομμύρια για να τον στηρίξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα