Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει δασμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια που στέλλεται στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες, στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, αφού ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις «από την απαράδεχτη, την απάνθρωπη ενέργεια των Τούρκων, να

επιβάλει δασμούς το κατοχικό καθεστώς στην ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουμε στους εγκλωβισμένους μας και κάνουμε ότι είναι δυνατό προσωρινά για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά».

«Εδώ έχω ζητήσει, εδώ και αρκετές μέρες να δοθεί άδεια τουλάχιστον κάποια τρόφιμα που έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας να μπορούν να αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας, ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά που κάνουμε τώρα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με τη συνεργασία και τη βοήθεια των κοινοταρχών μας, αλλά και ανθρώπων εγκλωβισμένων εκεί, που είναι προς τιμήν τους, γιατί θέλουν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους εκεί, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην δημιουργηθούν προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ήδη, συνέχισε, έχουν επιλύσει το θέμα της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, το θέμα της λειτουργίας των δύο γεννητριών του Αποστόλου Αντρέα, όμως παραμένει το μεγάλο θέμα της αποστολής αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη μεγάλη μάζα των εγκλωβισμένων μας.

«Αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά για μας. Στόχος δικός μας, στόχος της Κυβέρνησης, του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να αρθεί αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Είναι γι’ αυτό που σε όλα τα επίπεδα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών και όλη η διπλωματική υπηρεσία κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε να πεισθεί η Τουρκία και να πιεστεί και από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες να προχωρήσει στην άρση αυτού του μέτρου», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη δυσκολία η οποία προέκυψε τον περασμένο μήνα με την επιβολή δασμών εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων.

«Δίνονται λύσεις για να μην έχουν προβλήματα οι αγνοούμενοι μας, αλλά ταυτόχρονα πολιτικά κινούμαστε και έχει κινηθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε αυτό το θέμα να επιλυθεί. Όμως, δεν έχουμε αφήσει σε καμία περίπτωση τους εγκλωβισμένους εκτεθειμένους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε πολύ περισσότερο σε αυτό το θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό που άπτεται ανθρωπιστικών θεμάτων, το χειρίζεται απευθείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ελπίζω να έχουμε σύντομα επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα