Σύνδεσμος Καταναλωτών: Μια κλίκα βάζει τιμές στα καύσιμα

Σκανδαλώδεις και απαράδεκτα υψηλές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, την ώρα που διεθνώς το ευρώ έχει απογειωθεί και το πετρέλαιο έχει υποστεί καθίζηση.

Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Δρ. Λουκά Αριστοδήμου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ και τόνισε ότι η Κύπρος

ανέχεται ένα αποδεδειγμένο καρτέλ που εφαρμόζει τιμές στην αγορά, λες και είναι «τσιφλίκι».

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στα πορτοφόλια βάζουν οι τιμές των καυσίμων

Όπως είπε, επικαλούμενος την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, «μια κλίκα επιβάλλει τις τιμές με την ανοχή του κράτους».

«Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός πρέπει να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν προτείνει επιβολή πλαφόν, αλλά αλλαγές στο σύστημα που επιβάλλονται οι τιμές στην αγορά.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό είναι κάτι που η Ένωση έχει συζητήσει με τον Υπουργό από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, αλλά, παρά τις καλές προθέσεις του, η υπόθεση κόλλησε σε «σκανδαλώδη συμφέροντα». Επιπλέον, κάλεσε τον Υπουργό να δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, ώστε οι καταναλωτές να έχουν σωστή εικόνα.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τιμές θα πρέπει να κινούνται όπως κινούνται διεθνώς, με αντικειμενικούς παράγοντες και όχι όπως θέλουν η Κυβέρνηση ή οι εταιρίες.
«Το κράτος μας παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τους οποίους άλλα κράτη έχουν καταδικαστεί από το ειδικό δικαστήριο ανταγωνισμού με πρόστιμα εκατομμυρίων», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι ο ίδιος ο Υπουργός έχει αναγνωρίσει ότι στην Κύπρο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ωστόσο επιτρέπει να συνεχίζεται αυτός ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα