Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα κρίνουν την συμφωνία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «κενά» που υπάρχουν στα κείμενα της Ε.Ε. και του ΔΝT θα αρχίζουν να γεμίζουν από σήμερα το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές με την τεχνική συμφωνία να αποτελεί θέμα χρόνου.

‘Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ έχουν κάνει ήδη τις εκπτώσεις τους για να υπάρξει η τεχνική συμφωνία.

Αποδέχθηκαν κατ αρχήν από την Ουάσιγκτον ότι θα δώσουν την προτεραιότητα σε τέσσερα πέντε μεγάλα θέματα αφήνοντας τα μικρότερα που

καθυστερούν μαζί με τα πρώτα για λίγο αργότερα.

Στην σημερινή συνάντηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα το απόγευμα θα γίνει αυτή η εκ των προτέρων επιλογή των προαπαιτούμενων που θα κρίνουν στην ουσία και την συμφωνία.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν χθες ότι το κείμενο του μνημονίου του ΔΝT είναι μόνο πέντε σελίδες ακριβώς για να μην έχει μεγάλη απόσταση από το αντίστοιχο κείμενο της Ε.Ε. Μάλιστα, περιέχουν και δημοσιονομικές προβλέψεις που θέλουν ο πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι και το 2022 οπότε θα λήγει η διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικού Σχεδιασμού που αποτελεί μέρος του μνημονίου.

Στις απαντήσεις που έστειλε χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά εν όχι της σημερινής συνάντησης αναπτύσσεται εκτός από την άποψη του οικονομικού επιτελείου για όλα τα θέματα και το ελληνικό δημοσιονομικό σενάριο που θέλει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 μέχρι το πολύ το 2022.

Μάλιστα, περιλαμβάνουν και μια σειρά από στοιχεία και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα είναι βιώσιμο και η λύση για την ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει στο ίδιο κόστος αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και τα επόμενα χρόνια.

Η σταθερή τάση για κλείσιμο της συμφωνίας φάνηκε και από την χθεσινή πρώτη ημέρα στην οποία λόγω τη καθυστέρησης της επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέκσου εξετάστηκαν τα δύο θέματα στα οποία δίνουν περισσότερο βάρος οι Ευρωπαίοι δανειστές: Οι αποκρατικοποιήσεις και το θέμα του ανοίγματος τη αγοράς ενέργειας.

Στο θέμα της ενέργειας το μόνο που μένει είναι να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις πωλήσεις των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και τα μέσα τους 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα καθώς επίσης και ο χρόνος και το τρόπος για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ του ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ και φυσικά του 17% της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το υπερταμείο άνοιξε ξανά το θέμα των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας που φαίνεται ότι ξανανοίγει η ελληνική πλευρά θέλοντας να εξαιρέσει κάποιες που θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν κάτω από το απόλυτο έλεγχο του δημοσίου.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό όπως παρά τα προβλήματα που υπάρχουν οι δανειστές δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Άλλωστε όπως τόνιζε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση «Αν είναι να κολλήσουμε κάπου δεν θα είναι σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις».

Πηγή: enikonomia.gr

προαπαιτούμεναθεσμοίτεχνική συμφωνίαδιαπραγματεύσειςδανειστέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα