Συνάντηση ΠτΔ με Agramunt και Sawicki στο Παλάτι της Ευρώπης

Στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Παλάτι της Ευρώπης) παρέστη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος έτυχε υποδοχής, από τον Πρόεδρο και τον ΓΓ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Pedro Agramunt και κ. Wojciech Sawicki, αντίστοιχα.

Ακολούθησε συνάντηση του με τον κ. Agramunt και στη συνέχεια ο Πρόεδρος υπέγραψε

το Βιβλίο Επισκεπτών της ΚΣΣΕ.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland και αργότερα υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Συμβουλίου.

Ακολούθως σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση εξέφρασε στον κ. Jagland την εκτίμηση του για το έργο που επιτελεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στην προώθηση των κοινών αξιών και αρχών των μελών του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας να δώσει έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για ενίσχυση της δημοκρατικής ασφάλειας, αλλά και για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε συγχαρητήρια και για την πρωτοβουλία του κ. Agramunt για την εκστρατεία κατά των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σημείωσε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Jagland για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για επίτευξη δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, λύσης που να είναι ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι απόλυτη πεποίθηση μου πως αν επιτύχουμε στις προσπάθειες μας θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη ευρωπαϊκή πατρίδα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, θα αισθάνονται όχι μόνο ασφαλείς αλλά και περήφανοι».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση τόσο προς το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και προς την ΚΣΣΕ για το έργο που επιτελούν με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών όλων των πολιτών της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει πραγματικά στην ειρήνη και εργάζεται για την ειρήνη.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον Οργανισμό μας και για την Ευρώπη να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και ευχόμαστε να επιτύχετε - και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχει αυτή η ιστορική διαδικασία ειρήνης», είπε ο ΓΓ του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στη Προεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο ΓΓ του ΣτΕ είπε ότι «προσβλέπουμε στη συνάντηση της εξ Υπουργών Επιτροπής το Μάιο στη Λευκωσία. Η προεδρία σας στην εξ Υπουργών Επιτροπή είναι ήδη επιτυχής και έχουν ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες.

Αισιοδοξούμε να ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων που αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα και που επίσης αποτελεί πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουμε πρωτοβουλία για στήριξη των θυμάτων τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ κ. Nils Muiznieks.

Keywords
Τυχαία Θέματα