Συνάντηση Ηγετών: «Ναι σε νέα Γενεύη, αλλά ... »

Το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας Διάσκεψης στη Γενεύη άφησε ανοιχτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Έθεσε, ωστόσο, προϋποθέσεις για συνέχιση του διαλόγου επί ελβετικού εδάφους.

Πρέπει, υπέδειξε, να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Δεν πρόκειται, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

να δεχθούμε νέα Γενεύη, η οποία να δημιουργεί προσδοκίες και τελικά να βρεθούμε
προ αδιεξόδου.

Θέλουμε, τόνισε, να εξευρεθεί λύση και όχι να βρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου.

Η χθεσινή συζήτηση, η οποία κράτησε τέσσερις ώρες, αναλώθηκε στα κεφάλαια του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και σε ζητήματα που αφορούν την πρώτη μέρα της λύσης.

Δεν επέφερε, ωστόσο, οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζνίλ Ναμί, θα συνεχίσουν τις συναντήσεις, για να ανιχνεύσουν πώς μπορούν να επέλθουν περισσότερες συγκλίσεις.

Συμφωνήθηκε, επίσης, στην τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση, την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου, να γίνει αξιολόγηση και επανεκτίμηση της κατάστασης.

Το κλίμα ήταν καλύτερο από τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς για τα περί ιδεών που σκέφτονται να θέσουν τα Ηνωμένα Έθνη ενώπιον των ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν έχει αντιληφθεί να διαφοροποιούνται οι ιδέες από εκείνες που γνώριζε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν και για τη χθεσινή συνάντηση με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τα θέματα της οικονομίας.

Στις 09:45 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί στο Προεδρικό τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey.

Στο σημείο που φτάσαμε, πρέπει ν’ αποφασιστεί αν θα καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί με ανοικτό τέλος για πάντα.

Αυτό, πλέον, δεν το βλέπουν μόνο οι ίδιοι, αλλά είναι μια πραγματικότητα που βλέπουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, είπε. Όλοι, πρόσθεσε, γνωρίζουν, χωρίς να το λένε, ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση είναι πολύ γνωστή και υπέδειξε πως αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα και βούληση.

Αν αυτή η αποφασιστικότητα, είπε, διαφανεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Εάν δεν διαφανεί, πρόσθεσε, πρέπει να βγούμε και να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο ποια είναι η πραγματική εικόνα, η πραγματική κατάσταση.

Κανείς, πρόσθεσε, δεν θέλει αυτή η εντατική δουλειά που έχει γίνει να χαθεί, ούτε τα ΗΕ ούτε η ΕΕ ούτε άλλοι παράγοντες, αλλά κυρίως αυτό δεν το θέλουν, όπως είπε, οι Τ/κ, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ούτε και οι Ε/κ το θέλουν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι παραμένει στις συνομιλίες, επειδή πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία για λύση στις δύο κοινότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα