Συνάντηση Αναστασιάδη-Πενς στο Λευκό Οίκο

Συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η λύση του Κυπριακού είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων της στο ΝΑΤΟ,

της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και θα αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων κι αυτό θα συζητήσουμε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, καθώς πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, German Marshall Fund.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το Κυπριακό στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, με αιχμή την αστάθεια που προκαλούν η άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, η μεταναστευτική κρίση, η Ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και ο πόλεμος στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε το γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου, η οποία αξιοποιεί τη γεωγραφική της θέση και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., παραθέτοντας τις διάφορες πολυμερείς πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχει, αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες, που αναπτύσσει με χώρες της περιοχής.

Αναφέρθηκε και στο ρόλο της ενέργειας, που αποτελεί κίνητρο και δημιουργεί δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Μίλησε και για τις δυνατότητες, που θα προσφέρει η λύση του Κυπριακού, τόσο για την Κύπρο και το λαό της, όσο και για την Ελλάδα και την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Ξεκαθάρισε ότι ως μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Κύπρο η παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. προσφέρει την καλύτερη εγγύηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα