Βρετανία: Eκλογές σε κλίμα φόβου

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών, στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Βρετανοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο, σε κλίμα φόβου και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι κάλπες θα κλείσουν τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά θ’ ανακοινωθεί το αποτέλεσμα ενός κοινού exit poll για τα κανάλια. Τα πρώτα αποτελέσματα από περιφέρειες αναμένονται μία ώρα μετά.

Ο καθοριστικός όγκος των αποτελεσμάτων αναμένεται νωρίς αύριο το πρωί, ενώ το οριστικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί το απόγευμα.

Προβάδισμα

των Συντηρητικών, υπό την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, έναντι του Εργατικού Κόμματος, της τάξης των

5 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε η Τερέζα Μέι

να πάει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με «καθαρή εντολή», όπως επιθυμεί.

Το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την κα Μέι.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται ν’ αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές.

Η Ε.Ε. ανησυχεί για την τροπή, που έχει πάρει η εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία, φοβούμενη το σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών.

Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από τη σημερινή εκλογική διαδικασία θα προκύψει ένας ηγέτης, που θα διαθέτει ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων, που θ’ ακολουθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα