Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με φόντο την Γενεύη

Συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, θα έχουν σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν επί συγκεκριμένων εκκρεμούντων θεμάτων ενόψει της Διάσκεψης στην Γενεύη.

Χθες

άλλωστε πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί οι οποίοι συζήτησαν θέματα που αφορούσαν το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Μουσταφά Ακιντζί, είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Έιντε, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά της συναντήσεις, ανέφερε ότι απομένουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει Διάσκεψης. Οι δυο πλευρές πρόσθεσε, εργάζονται πολύ σκληρά για να αξιοποιήσουν το χρόνο, ώστε να διασφαλίσουν πως στη Γενεύη θα πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση της διάσκεψης στη Γενέυη, είπε ότι τα ΗΕ δεν έχουν αποστείλει οποιαδήποτε επίσημη πρόσκληση, προσθέτοντας ότι προφανώς θα συμμετέχουν η ΕΕ και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Είπε επίσης ότι ενθαρρύνει τις ηγεσίες, της Ελλάδας και της Τουρκίας να συναντηθούν πριν από τη Γενεύη. Σημαντική η αναφορά Έιντε στο ότι θα αφεθούν κάποιες διαφορές για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών στη Γενεύη.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από του Κύπριους, σημείωσε ο κ. Έιντε, ενώ ανέφερε ότι αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις στην Γενεύη και η Διάσκεψη για την Κύπρο και αν υπάρξει θετική κατάληξη, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν στην οργάνωση την εφαρμογή της συνολικής λύσης αλλά και στα δημοψηφίσματα.

Ερωτηθείς εάν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες πριν τη Γενεύη, είπε ότι είναι προγραμματισμένη συνάντηση αύριο και στις 4 Ιανουαρίου, ενώ οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν και άλλες συναντήσεις.

Ν.Χριστοδουλίδης: Ξεκαθάρισε το θέμα παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της παρουσία της της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύη, δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως αυτό που εξετάζεται είναι πως θα διασφαλιστεί καλύτερα η εκπροσώπησή της ΚΔ.

Ο εκπρόσωπος είπε πως αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επιθυμούν να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα στη Γενεύη δεν υπάρχει λόγος να μην είναι παρούσα η ΕΕ ή τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλέιας. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, ότι είναι η αρχή του δρόμου, προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί πρόοδος τόσα στα 5 κεφάλαια που άπτονται τόσα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όσο και στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τσίπρας: Μείζον θέμα για την Ελλάδα το ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό

Μείζον για την Ελλάδα είναι το ζήτημα των εγγυήσεων για το Κυπριακό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Το Κυπριακό, πρόσθεσε, ενόψει και της διάσκεψης της Γενεύης, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας με την αρχή της νέας χρονιάς.

Είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, καθώς ο Ερντογάν είναι ο γνωστός Ερντογάν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όταν έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος η Ελλάδα θα πάρει θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα