Έιντε: Ο ΟΗΕ δεν έχει στείλει προσκλήσεις για τη Γενεύη

Δεν εστάλη καμία επίσημη επιστολή εκ μέρους του ΟΗΕ για να προσκληθούν οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς «το γεγονός είναι εν γνώσει τους» και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε όσους θα μετέχουν, είπε την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε δηλώσεις του μετά

τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Έιντε είπε ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται «προφανώς οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ». Όσον αφορά άλλους συμμετέχοντες που θα προσκληθούν εφόσον αυτό απαιτείται, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό πρέπει ακόμη να συζητηθεί.

Ανέφερε εξάλλου ότι ενθαρρύνει τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας να προετοιμάσουν μια συνάντηση πριν τη Γενεύη, αν και όπως είπε δεν υπάρχει ακόμη οριστική ημερομηνία. «Υποθέτω [αυτό] θα γίνει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, όμως δεν έχω κάποια ημερομηνία να ανακοινώσω και ούτως ή άλλως επαφίεται σε αυτούς να κάνουν αυτή την ανακοίνωση» σημείωσε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, που είχε νωρίτερα την Πέμπτη συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι και οι δύο συναντήσεις ήταν «εποικοδομητικές και ουσιαστικές», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των ηγετών αύριο, Πέμπτη, που θα είναι και η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα.

Πρόσθεσε ότι κατά την αυριανή συνάντηση οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, όμως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρίσκεται στις προετοιμασίες για τις συναντήσεις στη Γενεύη, που ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τους συμμετέχοντες είπε ότι «βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους χωρίς στην πραγματικότητα να έχουμε στείλει κάποια επίσημη επιστολή πρόσκλησης». Διευκρίνισε ότι η αναφορά του είναι σε σχέση με «το σχήμα για το οποίο συμφώνησαν» οι δύο ηγέτες την 1η Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση αν τα ΗΕ προτίθενται να στείλουν επιστολή στην ΕΕ ή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ειδικός Σύμβουλος απάντησε ότι «δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο επ΄αυτού» Είναι σε γνώση των ανθρώπων που θα μετάσχουν σίγουρα στη διάσκεψη και ήδη προετοιμάζονται για τα καλά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, οι προετοιμασίες συνεχίζονται αν και απομένουν κάποια θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν. «Και οι δύο πλευρές εργάζονται πολύ σκληρά για να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα κατά τις συναντήσεις στη Γενεύη» είπε.

Ανέφερε παράλληλα ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. «Πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί και ένας διάλογος μεταξύ των βασικών παικτών εκτός Κύπρου» είπε, σημειώνοντας πως η ενθάρρυνσή του είναι αυτό να γίνει πριν τη Γενεύη.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια ημερομηνία, οι Κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ανέφερε τέλος ότι ο ίδιος τηρεί ενήμερο και τον νεοεκλεγέντα ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα βρίσκεται στο πηδάλιο του οργανισμού κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της Γενεύης.

Παρόντες στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμεπθ Σπέχαρ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα