Συμμαχία Πολιτών: Όσοι είναι αισιόδοξοι να το ξανασκεφτούν

Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας στο λαό, δήλωσε μετά την ενημέρωση στο Προεδρικό Μέγαρο ο Στέλιος Αμερικάνος, της Συμμαχίας Πολιτών.

Ανέφερε ότι η διαπίστωση από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και από τα έγγραφα στα οποία το κόμμα είχε πρόσβαση, είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε προς επίλυση του Κυπριακού και ειδικά προς επίλυση στη βάση αρχών όπως τις επιδιώκει η δική μας πλευρά.

“Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στις

διχοτομικές, διαχρονικές της θέσεις. |Συνεπώς επαναλαμβάνω ότι αυτοί οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας, το πράττουν χωρίς αυτό να στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και στις θέσεις της τουρκικής πλευράς”, ανέφερε.

Ο κ. Αμερικάνος είπε ότι η Συμμαχία εξήγησε τη θέση της ότι τα κυριότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, είτε στα ζητήματα της διακυβέρνησης, είτε στα ζητήματα του περιουσιακού, αρχίζουν και τελειώνουν από τη διζωνική δικοινοτική φύση της λύσης που συζητάμε, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι η βάση των πιο απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιουσιακό”.

“Έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην γίνει αποδεκτή η λογική της τουρκικής πλευράς ότι το δικαίωμα των εκτοπισμένων ιδιοκτητών για επανεγκατάσταση θα ακυρωθεί στην ουσία εξαιτίας της διζωνικής φύσης της λύσης. Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πλειοψηφία γης και πληθυσμού στη συνιστώσα πολιτεία και με αυτή τη λογική αναιρείται και ακυρώνεται το δικαίωμα επιστροφής. Αυτή είναι μια από τις βασικότερες θέσεις της τουρκικής πλευράς διαχρονική και δεν έχει αλλάξει”, σημείωσε.

Είπε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να αποδεκτεί ότι το περιουσιακό είναι ζήτημα πολιτικό και όχι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίσης δεν μπορεί να αποδεκτεί ότι θα υπάρξει `ταβάνι` στην επιστροφή των προσφύγων μας για να διατηρηθεί η διζωνικότητα του κράτους και ότι ο χρήστης έχει πρώτα δικαίωμα επιλογής, είτε αυτός είναι Τ/κ , είτε έποικος, είτε αγοραστής προερχόμενος από τρίτη χώρα .

Επίσης, συνέχισε, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η εσαεί πλειοψηφία γης θα είναι ένα χαρακτηριστικό λύσης του Κυπριακού που θα ισχύει στο διηνεκές.

Αυτή, είπε, είναι η γραμμή της τουρκικής πλευράς ότι διαχρονικά στο κρατίδιο που θα ελέγχεται από την τουρκική πλευρά η πλειοψηφία γης και πληθυσμού θα είναι τουρκική θα απαγορεύει όχι μόνο την επανεγκατάσταση, αλλά και την αγορά περιουσιών διαχρονικά.

“Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει βάσιμη προοπτική ρήξης του (αδιεξόδου) Κυπριακού έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε πιθανότητα λύσης, και όλοι αυτοί που τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν γιατί δυστυχώς δίνουν λανθασμένη εικόνα στους πολίτες και δημιουργούν προβλήματα στο Κυπριακό”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα