Συμμαχία Πολιτών: Οι διαφωνίες και η ύστατη προσπάθεια

Έντονες διεργασίες και τριγμούς έφερε η χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία ακολούθησε της συνάντησης των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Σημαντικά στελέχη διαχωρίζουν τη θέση τους σε σχέση με το ενδεχόμενο η Συμμαχία Πολιτών να τραβήξει το δικό της δρόμο ενόψει Προεδρικών Εκλογών 2018, μακριά από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας της Συμμαχίας, ο Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε για τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της συνάντησης των πέντε, μιας συνάντησης που ως αποτέλεσμα

είχε το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη να προτείνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές 2018.

Στη Γραμματεία της Συμμαχίας τέθηκε πρόταση για επανεξέταση της απόφασης της Ανωτάτης Συγκλήτου για στήριξη Λιλλήκα, μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν εξασφάλισε την απαραίτητη ανταπόκριση.

Πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ή και διαφωνίες με την υποψηφιότητα Λιλλήκα, αν αυτή κατατεθεί εκτός του πλαισίου στήριξης από τα κόμματα του ενδιάμεσου, είναι οι εξής: Στέλιος Αμερικάνος, Στέλιος Στυλιανού, Σίμος Αγγελίδης, Μαρίνα Δημητρίου, Παύλος Μυλωνάς, Ειρήνη Μάντολες αλλά και ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Η διαφωνία ή οι επιφυλάξεις των στελεχών της Συμμαχίας δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρηθούν ως υπόσκαψη της υποψηφιότητας Λιλλήκα, καθώς όπως πληροφορείται το Sigmalive οι διαφωνίες δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του Γιώργου Λιλλήκα και το αν είναι κατάλληλος ή όχι για την Προεδρία. Αντιθέτως, η αντίδραση εστιάζεται κυρίως στο ότι δεν θεωρούν ορθό ή συνετό, να πορευθεί το κόμμα από μόνο του προς τις Προεδρικές Εκλογές, μακριά από τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Μέχρι στιγμής παρά τις φήμες που θέλουν κάποια από τα στελέχη αυτά να αποχωρούν από τη Συμμαχία Πολιτών, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, καθώς όπως αναφέρουν πηγές εντός Συμμαχίας, δεν υπάρχει πρόθεση να «χαρίσουν το κόμμα σε κανένα. Στόχος δεν είναι να πληγεί το κόμμα, αλλά να πάρουμε την ορθή απόφαση για όλους».

Ο Γιώργος Λιλλήκας πάντως παραμένει πιστός στη θέση και την απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου η οποία πρότεινε υποψηφιότητα Λιλλήκα χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη στήριξη του οποιουδήποτε άλλου κόμματος και επιμένει στο ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί με αντικειμενικό τρόπο η εκλεξιμότητα του όποιου υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου.

Η πρόταση για ύστατη προσπάθεια

Πληροφορίες εντός Συμμαχίας κάνουν λόγο για πρόταση Σίμου Αγγελίδη, την οποία εκ πρώτης έχει αποδεχθεί ο Γιώργος Λιλλήκας κατά τη χθεσινή συνεδρία, η οποία αφορά σε μια ύστατη προσπάθεια να μπορέσουν τα κόμματα του ενδιάμεσου να καταλήξουν αντικειμενικά σε ένα κοινό υποψήφιο.

Η πρόταση αυτή θεωρεί εκ των προτέρων ότι όλοι οι προέδροι των κομμάτων του ενδιάμεσου είναι κατάλληλοι για υποψήφιοι. Θεωρεί επίσης ότι η υποψηφιότητα για τον ενδιάμεσο χώρο θα έπρεπε να είχε προκύψει από τη βάση των κομμάτων προς τις ηγεσίες και όχι από τους πολιτικούς αρχηγούς και μόνο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να εκφράζει και αντιπροσωπεύει τις επιδιώξεις και τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων.

Η συγκεκριμένη πρόταση προχωρά ωστόσο ένα βήμα παραπέρα και προτείνει όπως τα κόμματα του ενδιάμεσου απευθυνθούν σε ανεξάρτητους εξειδικευμένους επιστήμονες, εκλογολόγους ή/και άλλους, οι οποίοι ως στόχο θα πρέπει να έχουν να συντάξουν μια μελέτη, έτσι ώστε να διαφανεί ποιος είναι πιο εκλέξιμος βάσει ποιοτικών και άλλων χαρακτηριστικών, που επιστημονικά θα τεκμηριωθούν. Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να προδεσμεύει και να γίνει σεβαστό από τα κόμματα τα οποία θα πρέπει να στηρίξουν τον πιο εκλέξιμο, βάσει της μελέτης, υποψήφιο.

Αυτή η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι και έχει ήδη γνωστοποιηθεί, όπως πληροφορούμαστε στο ΔΗΚΟ, ωστόσο απομένει να δούμε αν ο Γιώργος Λιλλήκας θα αξιοποιήσει την πρόταση αυτή αλλά και αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα θελήσει να βάλει την παράμετρο αυτή στο ενδεχόμενο συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, μιας και η πρόταση Λιλλήκα για κάλπες δεν έγινε αποδεκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα