Συμφωνία Ρωσίας, Ισραήλ και Συρίας για στρατιωτική δράση

Ισραήλ, Συρία και Ρωσία σφίγγουν τα χέρια σε συμφωνία για συντονισμό στρατιωτικής δράσης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη Μόσχα για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού που θα συντονίζει τη στρατιωτική δράση των δύο χωρών για να αποφευχθούν παρανοήσεις και επιπλοκές στη Συρία, ανακοίνωσε τη νύκτα η ισραηλινή κυβέρνηση.

Στόχος του μηχανισμού είναι η αποφυγή παρανοήσεων μεταξύ

των ισραηλινών και των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Γκάντι Άιζενκοτ, ο οποίος συνόδευσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Μόσχα, και ο Ρώσος ομόλογός του Βαλέρι Γκερασίμοφ συμφώνησαν ότι ο συντονιστικός αυτός μηχανισμός θα διευθύνεται από τους επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Ο συντονιστικός οργανισμός θα εξετάζει τις αεροπορικές, ναυτικές και ηλεκτρομαγνητικές δραστηριότητες των δύο χωρών στη Συρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων που επικαλούνται στρατιωτικούς αξιωματούχους που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση κορυφής στη Μόσχα.

Εδώ και πολλές ημέρες η Ουάσιγκτον εκφράζει έντονη ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, που επικεντρώνεται στην περιοχή της Λαττάκειας, όπου αμερικανικές πηγές θεωρούν ότι η Ρωσία κατασκευάζει προκεχωρημένη αεροπορική βάση.

Επισήμως, η Ρωσία δεν είναι παρούσα στη Συρία παρά στην Ταρτούς, το δεύτερο συριακό λιμάνι της Μεσογείου, μετά τη Λαττάκεια, και προπύργιο του καθεστώτος Ασαντ.

Ο συριακός στρατός έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες από τη Μόσχα τουλάχιστον πέντε μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και αναγνωριστικά αεροσκάφη και εξελιγμένο πολεμικό υλικό ως συνδρομή στον αγώνα της Δαμασκού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα