FT: Μεγαλύτερο ρόλο στα ελληνικά σύνορα θέλει η ΕΕ

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδας θα βρεθεί υπό έντονη πίεση την Τετάρτη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών να ζητήσει ευρεία βοήθεια από την ΕΕ ώστε να διαχειριστεί τη τεράστια εισροή προσφύγων, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ εποφθαλμιά μεγαλύτερο ρόλο στα σύνορα της Ελλάδας για να διαχειριστεί την εισροή

προσφύγων».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση που ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ως το πρώτο βήμα προς την εκχώρηση του ελέγχου των ελληνικών συνόρων στις αρχές της ΕΕ.

Την κίνηση αυτή την επιδιώκουν χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που απαιτούν καλύτερο έλεγχο των ελληνικών συνόρων ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσουν στο σχέδιο διαμοιρασμού 160.000 προσφύγων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, επισημαίνεται, μια προσπάθεια ντε φάκτο μεταφοράς του ελέγχου των ελληνικών συνόρων στις Βρυξέλλες μπορεί να προκαλέσει πολιτική αντίδραση στην Αθήνα, ενώ παράλληλα είναι αβέβαιο αν οι θεσμοί της ΕΕ έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα διατηρηθεί στη θέση του ο υπηρεσιακός Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δε θέλει να φανεί ότι επιβάλλει Ευρωπαίους συνοριοφύλακες στην Αθήνα και γι’ αυτό θα ζητήσει από τους ηγέτες να συζητήσουν το κατά πόσο τα κράτη-μέλη δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν μόνα τους τα σύνορα της ΕΕ.

Μεταφέρεται, εξάλλου, ο θυμός των Ιταλών αρμόδιων αξιωματούχων για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα