Σύμπνοια απόψεων ΔΗΣΥ-ΚΕΒΕ για Κυπριακό & μεταρρυθμίσεις

Σύμπνοια απόψεων στα θέματα που αφορούν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαπιστώθηκε σήμερα σε συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ, υπό τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φειδία Πηλείδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε ότι η ενιαία οικονομία είναι αυτό που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα

και τη διαχρονικότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να μιλάμε για οικονομικό κόστος της λύσης, αλλά για επένδυση. Συμμερίστηκε επίσης την άποψη του ΚΕΒΕ ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να εφαρμόζονται με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ θα πρέπει να είναι και πιο ριζοσπαστικές, όπως είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, έγινε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων επί των δύο ζητημάτων που ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι είναι κορυφαία σήμερα.

Αναφορικά με το θέμα του Κυπριακού εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου και υπέδειξε πως «η μια οικονομία και η ενιαία οικονομία είναι αυτό που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη διαχρονικότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Η διασφάλιση μέσα από τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού , είπε ο κ. Νεοφύτου, μια ενιαίας οικονομίας, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς ή φραγμούς, είναι σημαντική εγγύηση για τη βιωσιμότητα της λύσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε τη στήριξη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία, «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, αλλά συνάμα και ότι το τραπέζι των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούμε από την κατοχή, τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα».

Σημείωσε δε ότι «χρειάζεται η πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας». Το τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξει η Τουρκία να αλλάζει τη μέχρι σήμερα απαράδεκτη πολιτική της και να δείξει την πραγματική της βούληση -αν έχει τέτοια- για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος της λύσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «η λύση θα χρειαστεί αρκετά δισεκατομμύρια, τα οποία προσωπικά θεωρώ όχι ως κόστος, αλλά ως επένδυση».

«Το να ξανακτίσουμε την Αμμόχωστό μας για μένα δεν είναι κόστος, αλλά είναι επένδυση. Για να επανενώσουμε τον τόπο μας, που θα χρειαστούν αρκετά δισεκατομμύρια, για μένα είναι προοπτική, είναι αυτό που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι πραγματικές επενδύσεις που θα γίνουν, να ξαναφτιάξουμε οδικό δίκτυο, υποδομές, αποχετευτικά, να ξανακτίσουμε τα ερειπωμένα σπίτια, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες στην Αμμόχωστο, ή στις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, αν θα έχουμε μια βιώσιμη και σωστή λύση του Κυπριακού», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε την οποιαδήποτε λύση που δεν θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού».

Όσον αφορά το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «επιτέλους βλέπουμε να υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές αναγκαίες για τον τόπο».

Συμμερίστηκε την άποψη του ΚΕΒΕ ότι αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν με γρηγορότερους ρυθμούς. «Θα θέλαμε και μεις να γινόντουσαν με πιο γρήγορους ρυθμούς και επιπρόσθετα θα θέλαμε να ήταν ακόμα και πιο ριζοσπαστικές» είπε και υπέδειξε πως «στο επίκεντρο πρέπει να είναι ο πολίτης, και όχι τα μικροσυμφέροντα, τα εργασιακά ή τα επιχειρηματικά είτε τα πολιτικά. Εργασιακός, επιχειρηματικός και πολιτικός συνδικαλισμός, είναι τροχοπέδη στο να τραβήξει ο τόπος μπροστά» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ υπέρ της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. «Σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας για να χρησιμοποιείται ως προστασία των εργαζομένων, όχι ως εκβιασμός στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπο. Θέλω να επαναλάβω τη θέση μας ότι είμαστε υπέρ της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες και μπράβο στην κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια που ήταν η μοναδική κυβέρνηση από το 1960 που τόλμησε τουλάχιστον στον τομέα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και έφερε νομοσχέδιο που ρυθμίζεται το θέμα της απεργίας σε αυτόν τον ουσιαστικό τομέα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης μίλησε για «σύμπνοια απόψεων» και μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

Στο θέμα του Κυπριακού υπενθύμισε τις προσπάθειες του ΚΕΒΕ να εμπλέξει την κοινωνία των πολιτών και τον επιχειρηματικό κόσμο στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος «διότι πιστεύουμε ότι ολόκληρη η κοινωνία και στις δύο κοινότητες πρέπει να συμμετέχει σε κάτι που θα φέρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών για πάρα πολλά χρόνια».

Για το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών είπε πως «συμφωνούμε ότι γίνεται μια πολύ καλή δουλειά αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση εκείνο όμως που τονίζουμε είναι ότι θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη ταχύτητα στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών».

Παράλληλα είπε ότι το ΚΕΒΕ έθιξε στη συνάντηση το θέμα της ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, το οποίος, όπως είπε, «θα γίνει πάρα πολύ επίκαιρο του επόμενους μήνες».

«Πιστεύουμε ότι λόγω και των μεταρρυθμίσεων που θα έρθουν, θα είναι δυνατό, αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν, 30 ή 60 προνομιούχοι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς να μπορούν να παραλύουν την οικονομία και να μη λαμβάνουν κανένα άλλο υπόψη» όπως ανέφερε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα