Συλλούρης: Η δημιουργία ενεργού νεολαίας είναι το μέλλον μας

Τη σημασία της εμπλοκής των νέων στις ΜΚΟ ανέδειξε η 6η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών

Τη σημασία της εμπλοκής των νέων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικότερα στον εθελοντισμό, ανέδειξε η σημερινή 6η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία συνήλθε και φέτος στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ).

Τις εργασίες της Συνόδου κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλή

Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι στόχος της Συνόδου είναι να αναδείξει διάφορες πτυχές του θέματος της εμπλοκής των νέων στις ΜΚΟ και να εντοπιστούν τα προβλήματα που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους, με στόχο την εισαγωγή μέτρων για ενίσχυση της πρόσβασης και ουσιαστικής ενεργοποίησής τους τόσο σε εθελοντικές δραστηριότητες όσο και στη διοίκηση των ΜΚΟ.

«Η δημιουργία ενεργούς νεολαίας, μέσω του εθελοντισμού, αποτελεί αναμφισβήτητα το μέλλον του τόπου μας και αυτό ακριβώς επιδιώκει η σημερινή Σύνοδος», σημείωσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η εθελοντική δραστηριότητα αποτελεί απάντηση στη σύγχρονη κοινωνία της απομόνωσης και του ατομικισμού και δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε όλους και ειδικότερα στους νέους μας να συμβάλουν μέσα από την προσφορά τους στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας, εξηγώντας πως είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η πολιτεία, στην ευρύτερή της διάσταση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, καλείται να συνεργαστεί, να συμβάλει και να συνδράμει τις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις στο έργο τους, γιατί αυτές με τη δράση τους ουσιαστικά συμπληρώνουν την κρατική παρέμβαση αποκέντρωσης.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Ηλίας Δημητρίου, τόνισε ότι ο εμπλουτισμός των εθελοντικών οργανώσεων με νέους ανθρώπους που συνδυάζουν την ευγένεια των αισθημάτων με την επικαιροποιημένη γνώση και τον δυναμισμό της ψυχής τους, θα είναι γι' αυτούς στοιχείο αγωγής, αλλά θα αναζωογονήσει και τον εθελοντισμό, που παρά τη μεγάλη ποσότητα και τη ζηλευτή ποιότητα, έχει πάντα ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανανέωσης.

Και εξήγησε ότι το φετινό θέμα της Συνόδου, η εμπλοκή δηλαδή των νέων στον εθελοντισμό, έχει επιλεγεί γιατί «είναι καιρός να αναθέσουμε στους νέους όχι μόνο συμμετοχή, αλλά και ρόλο πρωταγωνιστικό» γιατί, όπως είπε, «δεν μπορείς να βάζεις «οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς».

Υπέδειξε, παράλληλα, ότι για να εμπλακούν οι νέοι στον εθελοντισμό, οι μεγαλύτεροι έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν κίνητρα και να δώσουν στους νέους ελευθερία κινήσεων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη και εκ μέρους του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ο Ιωάννης Παπουής.

Ακολούθως, αναγνώσθηκε από τον εκπρόσωπο των βουλευτών Ηλία Δημητρίου το Υπόμνημα της 6ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, που ετοιμάσθηκε από το ΠΣΣΕ, με θέμα: «Εμπλοκή των νέων στις ΜΚΟ».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους 56 βασικούς βουλευτές (εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ) και τοποθετήσεις από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – Συντονισμού και Ανάπτυξης, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Η Σύνοδος ανέδειξε διάφορες πτυχές του θέματος, με στόχο να αναγνωριστεί η σημασία της εμπλοκής των νέων στις ΜΚΟ. Τέθηκαν από τους βουλευτές διάφορα προβλήματα που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους, όπως: η έλλειψη χρόνου, η μη επαρκής παροχή κινήτρων, το τεχνολογικό χάσμα των γενεών, ο περιορισμός των ευκαιριών χρηματοδότησης νέων ή πρωτοποριακών ιδεών, κάτι το οποίο αποθαρρύνει τους νέους να παραμείνουν στις ΜΚΟ.

Η ολομέλεια της Συνόδου συμφώνησε ομόφωνα ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις ΜΚΟ. Η 6η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών κάλεσε, επίσης, το κράτος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για προώθηση των θεμάτων που έχουν τεθεί στην παρούσα Σύνοδο, ώστε η νεολαία, προσφέροντας της τις απαραίτητες δυνατότητες και ευκαιρίες, να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία του ΠΣΣΕ, δόθηκε η ευκαιρία σε 56 εκπρόσωπους των διαφόρων τομέων δραστηριότητας των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι είχαν την ιδιότητα του ‘βουλευτή’ της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών, να κάνουν προφορικές τοποθετήσεις στη βάση του Υπομνήματος, στην παρουσία των αρμόδιων αξιωματούχων του κράτους.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), με την ιδιότητα που του παρέχει ο νόμος 61(1)/2006 ως Ανώτατο Συντονιστικό Σώμα των εθελοντικών οργανώσεων/ΜΚΟ στην Κύπρο, διοργανώνει και φέτος τη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία αποτελεί μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία του ΠΣΣΕ, που δίνει «φωνή» στις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ μέσα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στην ειδική αυτή Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία ακολουθεί τις βασικές διαδικασίες της Ολομέλειας της Βουλής, συμμετείχαν 56 εκπρόσωποι των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων με την ιδιότητα του ‘βουλευτή’ της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών. Η επιλογή των 56 εκπροσώπων της Συνόδου έγινε κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση σχεδόν όλου του φάσματος της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα