Συλικιώτης: Η Λετονική προεδρία να στηρίξει τις ΜμΕ

“Είναι ανάγκη να προωθηθούν πολιτικές για στήριξη των μικρομεσαίων αλλά και των πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας”. Αυτό υπογράμμισε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, στην Λετονή Υπουργό Οικονομίας (Βιονηχανίας, Ενέργειας και Ανταγωνισμου), κα Dana Reizniece-Ozola, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν οι προτεραιότητες της Λετονικής προεδρίας

του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα Βιομηχανίας και Ενέργειας.

Μιλώντας ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως το 98% των επιχειρήσεων στην ΕΕ είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 92% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Τόνισε δε πως η οικονομία της ΕΕ στηρίζετα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίες. Ζήτησε λοιπόν να μάθει εάν υπάρχει στον προγραμματισμό της Λετονικής προεδρίας η προώθηση νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΕΚ για στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων;

Ο κος Συλικιώτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Λετονικής προεδρίας, στο οποίο αναγράφεται η ανάγκη προώθησης μέτρων για διευκόλυνση της πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜμΕς καθώς και η ανάγκη να λειτουργήσουν τα προγράμματα COSME και Ορίζοντας 2020 με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν αλλά και να βελτιώσουν την πρόσβαση των ΜμΕ στην χρηματοδότηση. Υπογράμμισε δε πως η εβδομάδα "Καινοτόμων επιχειρήσεων" που έχει εξαγγείλει και θα οργανώσει η Λετονική Προεδρία με σκοπό να ενημερώσει για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνεται ως ένα θετικό βήμα αλλά δεν επαρκεί.

Ρώτησε λοιπόν ποια άλλα μέτρα θα προωθήσει η Λετονική προεδρία ώστε να στηρίξει τις ΜμΕς αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την διαδικασία πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κου Συλικιώτη, η Υπουργός Reizniece-Ozola συμφώνησε πως είναι μεγάλη ανάγκη να διευρυνθεί το φάσμα των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων καθώς και να προωθηθούν νέα μέσα για στήριξη των ΜμΕς. Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα απάντησε γενικά πως η Λετονική προεδρία θα προωθήσει την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ΜμΕς για το 2015 μεχρι το 2020 ώστε να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις δε, δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά.

*Του Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη

Keywords
Τυχαία Θέματα