Προδρόμου: Ευκαιρία για την Κύπρο ανοίγει η πολιτική της ΕΚΤ

Για καιρό ακούγονταν εισηγήσεις ότι θα έπρεπε και στην Ευρώπη η κεντρική νομισματική αρχή να πάρει μέτρα νομισματικής πολιτικής για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός, να αυξηθεί η ζήτηση και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Αυτή θα είναι πολύ σημαντική στήριξη για κράτη-μέλη που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Τέτοια είναι η περίπτωση της Κύπρου.Αναμενόμενη

και εύλογη προϋπόθεση για χώρες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από Πρόγραμμα, είναι, βέβαια, η επιτυχής εφαρμογή του. Έχουμε στο εξής ένα πρόσθετο κίνητρο να εφαρμόσουμε το ούτως ή άλλως αναγκαίο πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας.Ανοίγεται έτσι μπροστά μας η προοπτική να βρεθούν λύσεις στο οξύ πρόβλημα της απουσίας πόρων χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, με την αναμενόμενη μείωση του κόστους στο δημόσιο δανεισμό, μπορεί να αναμένεται και γενικότερη πίεση προς τα κάτω για τα ψηλά δανειστικά επιτόκια. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο μέσα από αυτή την πανευρωπαϊκή πολιτική να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.Η Κύπρος θα μπορεί να συμμετέχει αναλογικά σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα. Εφόσον εφαρμόσει αυτή την πολιτικής η Ε.Κ.Τ., από τον Μάρτιο 2015, η οικονομία μας θα βρει το στήριγμα που χρειαζόταν για αποτελεσματική αναπτυξιακή προοπτική. Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε πολύ πιο γρήγορα το σκηνικό που γνωρίζουμε και θα επέτρεπε στην κυπριακή οικονομία να φύγει μπροστά με ανάπτυξη στηριγμένη στις διορθώσεις που γίνονται και τις ισορροπίες που αποκαθίστανται.Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν κάτι το οποίο ελπίζαμε να συμβεί. Είναι στο χέρι μας να μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα