Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Τα 193 κράτη μέλη της θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που θα καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Γενικά, το σχέδιο είναι παρόμοιο μ’ εκείνο, που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο ΣΑ και οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες

της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτικές.

Σε εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης, που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ του κειμένου έχει αποδυθεί η Ουάσιγκτον.

Οργισμένος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες, που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριγιάντ αλ Μάλκι, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διατυπώνει «απειλές» και ασκεί «εκφοβισμούς», προκειμένου να αποθαρρύνει τα κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να καταδικάσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στο μεταξύ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν και χθες τους δρόμους και πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, κανένας σοβαρά, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα