Στους βουλευτές η ευθύνη

Τυχόν «όχι» στο νομοσχέδιο για τις πωλήσεις δανείων τινάζει την αξιολόγηση στον αέρα

Υπό το αυστηρό βλέμμα αλλά και τις προειδοποιήσεις της Τρόικας η σημερινή κρίσιμη της Ολομέλειας

ΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ σενάριο μιλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Μια από τις κρισιμότερες συνεδρίες της θα έχει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η απόφαση που θα πάρει για το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων θα κρίνει την εν εξελίξει σημαντική αξιολόγηση της Κύπρου από τους

διεθνείς δανειστές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο νησί, παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα, μετρούν αντιδράσεις και όχι μόνον. Φροντίζουν να προειδοποιούν ότι τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου ή τροποποίησή του με τρόπο που θα αλλοιώνει τις δικές τους οδηγίες, θα οδηγήσει την Κύπρο σε περιπέτειες.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Τρέμει ο Αβέρωφ

«Τρέμω -είπε- στο εφιαλτικό σενάριο να ζήσει η Κύπρος όσα έζησε η Ελλάδα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να βρούμε λύση. Δεν πρέπει η Κύπρος να ζήσει αυτά που έζησε η Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Τρόικα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία τροπολογία η οποία θα προκαλεί στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο. Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίπτονται από τους δανειστές μας είναι και αυτή του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν η τροπολογία του δεν περάσει, το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ετοίμασαν τροπολογίες, με ορισμένα από αυτά να δηλώνουν ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, θα ψηφίσουν κατά της έγκρισής του.

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι η έγκριση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια είναι δύσκολη, εκτός κι αν την υστάτη γίνουν δεύτερες σκέψεις ή επέλθει κάποιου είδους συμβιβασμός. Η επόμενη αξιολόγηση κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Αν είπε όσα άκουσε…

Όπως προαναφέραμε, ο ΔΗΣΥ είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Όσα είπε είναι ενδεικτικά όσων άκουσε από τους δανειστές μας.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως τρέμει στο εφιαλτικό σενάριο «να ζήσει η Κύπρος όσα έζησε η Ελλάδα».

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να βρούμε λύση. Δεν πρέπει η Κύπρος να ζήσει αυτά που έζησε η Ελλάδα», προειδοποίησε και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο τέλος της πορείας μας, ενώ δηλαδή φτάνουμε σχεδόν στην έξοδο από το μνημόνιο.

«Είναι κρίμα -τόνισε- μετά που έχουμε διανύσει τόσο δρόμο, η εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να πάει χαμένη».

Ο κ. Νεοφύτου επικαλέσθηκε την υπευθυνότητα των υπολοίπων κομμάτων και είπε πως οι τροπολογίες τους θα έπρεπε να είχαν γίνει από τον περασμένο Οκτώβρη και όχι, όπως είπε, μια μέρα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Σε παρατήρηση, ότι το ΑΚΕΛ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε, πότε το ΑΚΕΛ, από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση, ψήφισε νομοσχέδιο για εθνική υποχρέωση.

Να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, οι διεθνείς δανειστές μας δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση του προγράμματος περνά δια μέσου του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων και τονίζουν πως, αν δεν ενισχυθεί η εργαλειοθήκη των τραπεζών γι' αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ανησυχητικά στον τραπεζικό τομέα, με επιπτώσεις και στην οικονομία.

Ο Νικόλας εξηγεί την πρότασή του

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν πάντως σαφής σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις του, σε σχέση με τη στάση του κόμματός του στη σημερινή συνεδρία της Βουλής. Το ΔΗΚΟ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν δεν ενσωματωθεί σ’ αυτό η δική του τροπολογία.

Χθες, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε γι' άλλη μια φορά ότι οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή του δικαιώματος στους δανειολήπτες και εγγυητές να εξαγοράσουν τα δάνειά τους με έκπτωση, πριν αυτά πωληθούν σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο, την απαγόρευση πώλησης δανείων σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων για λόγους εθνικού συμφέροντος και την ξεκάθαρη ρήτρα ότι, ακόμη και σε περίπτωση πώλησης, δικαιοδοσία επί της σύμβασης θα έχουν τα κυπριακά δικαστήρια, εκτός αν προνοείται κάτι διαφορετικό».

Εξήγησε ότι οι τροπολογίες αυτές θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για όλους τους δανειολήπτες και τους εγγυητές, και τόνισε πως με την πρόταση του ΔΗΚΟ, «για πρώτη φορά μετά την επιβολή του μνημονίου, θα υπάρξει κούρεμα δανείων, θα μειωθεί ο ιδιωτικός δανεισμός και ένας μεγάλος αριθμός δανείων θα καταστούν βιώσιμα».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πεισθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αλλά και οι δανειστές μας να υποστηρίξουν την πρόταση του ΔΗΚΟ, ενώ έδωσε και περαιτέρω διευκρινίσεις γι’ αυτήν. Εξήγησε ότι η τροπολογία διαλαμβάνει ότι πριν από τη διαδικασία πώλησης, θα πρέπει η τράπεζα να απευθυνθεί στον δανειολήπτη και να ζητήσει να καταθέσει τη δική του πρόταση και τη δική του εισήγηση.

«Η Βουλή -τόνισε- δεν μπορεί να ρυθμίσει με νόμο σε ποια συμφωνία θα καταλήξουν. Μπορεί η τράπεζα να συμφωνήσει με έναν δανειολήπτη ότι θα του δώσει ένα χρόνο να αποπληρώσει το δάνειό του με έκπτωση ή να συμφωνήσουν αποπληρωμή σε δύο μήνες ή τρεις μήνες. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς. Αυτό θα το αποφασίσει η τράπεζα, σε συμφωνία και σε συνεργασία με τον δανειολήπτη».

Έφτασαν τις 18 οι τροπολογίες των κομμάτων

Συνολικά επί του νομοσχεδίου θα κατατεθούν σήμερα 18 τροπολογίες από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών.

Στην τροπολογία του ΑΚΕΛ θα αποτυπώνεται, ουσιαστικά, η πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή που προβλέπει την εξαίρεση, από την πώληση δανείων, των στεγαστικών και των δανείων που έγιναν για επαγγελματικούς σκοπούς μέχρι 350.000 ευρώ.

Η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τροπολογίες, με βάση τις οποίες η τράπεζα θα υποχρεώνεται να δίνει προτεραιότητα στον πρωτοφειλέτη και στους εγγυητές γι' αγορά του δανείου σε μειωμένη τιμή, πριν προχωρήσει στην πώλησή του σε τρίτους.

Οι τροπολογίες των Οικολόγων προβλέπουν όπως ο νόμος για τις πωλήσεις αφορά σε όλα τα δάνεια. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση προβλέπει πως για δάνεια πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ δεν υπάρχουν περιορισμοί. Επίσης, προτείνουν όπως μη ενεργοποιείται ο νόμος, σε περίπτωση μη δημιουργίας φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών προτείνει, μεταξύ άλλων, όπως δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα να διεκδικούν την εξαγορά του δανείου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα