Κρισιμη και καθοριστική Ολομέλεια για την 8η αξιολόγηση

Στην τελική ευθεία εισήλθε η επικαιροποίηση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αλλά η 8ηαξιολόγηση του μνημονίου βρίσκεται στον «αέρα».

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Καθώς η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων, η διαμόρφωσή του από τη Βουλή το απόγευμα θα καθορίσει τη στάση

των δανειστών κατά την αυριανή πολιτική διαπραγμάτευση.

Η τρόικα δεν επιθυμεί «χαλαρώσεις», με την κυριότερη ένσταση να αφορά στο δικαίωμα δανειολήπτη - εγγυητή να αγοράζει το δάνειο, που θα πωληθεί.

Καθιστά σαφές ότι τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου ή τροποποίησή του, με τρόπο, που θα αλλοιώνει τις οδηγίες της, θα μπλοκάρει την αξιολόγηση και θα οδηγήσει την Κύπρο σε περιπέτειες.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί καμία τροπολογία, η οποία θα προκαλεί στρεβλώσεις στο νομοσχέδιο. Οι δανειστές θεωρούν ότι οποιαδήποτε στρέβλωση θα το καταστήσει αναποτελεσματικό εργαλείο στη μάχη της αναχαίτισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ασπαζόμενοι τις ανησυχίες των τραπεζών.

Κλειδί, η ετυμηγορία της Βουλής

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και του ΥΠΟΙΚ για την τελική μορφή του νομοσχεδίου, μετά τις τροπολογίες, που θα καταθέσουν τα κόμματα.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών έχουν καταθέσει περίπου 18 τροπολογίες.

Μεταξύ των τροπολογιών, που απορρίπτονται από τους δανειστές είναι και αυτή του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν η τροπολογία του δεν περάσει, το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τα υπόλοιπα κόμματα ετοίμασαν τροπολογίες, με ορισμένα από αυτά να δηλώνουν ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, θα ψηφίσουν κατά της έγκρισής του.

Ο ΔΗΣΥ είχε χθες συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως τρέμει στο εφιαλτικό σενάριο «να ζήσει η Κύπρος, όσα έζησε η Ελλάδα».

Το νομοσχέδιο της πώλησης δανείων απειλεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να βάλει φρένο στις θετικές αξιολογήσεις και να εκτροχιάσει το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να βρούμε λύση προειδοποίησε, υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο τέλος της πορείας, ενώ φτάνουμε, σχεδόν, στην έξοδο από το μνημόνιο. Είναι κρίμα, δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά, που έχουμε διανύσει τόσο δρόμο, η εθνική προσπάθεια, που καταβάλλει η χώρα να πάει χαμένη. Ο κ. Νεοφύτου επικαλέσθηκε την υπευθυνότητα των υπολοίπων κομμάτων.

Επιστολή ΟΕΒ στη Βουλή

Η ΟΕΒ, με επιστολή στη Βουλή, τονίζει ότι πρέπει να προστατευθεί η Κύπρος από την μαζική πώληση δανείων, που αφορούν μεγάλες εκτάσεις γης. Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Τραπεζών ετοιμάζεται για την αξιολόγηση των προσφορών για τους χώρους, όπου θα γίνονται οι εκποιήσεις.

Επικρατέστερος χώρος για τη Λευκωσία είναι το στάδιο ΓΣΠ. Για τη Λεμεσό θ’ αξιολογηθεί και η προσφορά του ξενοδοχείου Μιραμάρε. Για την επαρχία Λάρνακας η αξιολόγηση προσφοράς προέρχεται από το ξενοδοχείο Sandy Beach.

Στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου οι προσφορές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τον Σύνδεσμο.

Πρωτοβουλία για τα ΜΕΔ αναλαμβάνει ο Πρόεδρος

Στο μεταξύ πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θ’ αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, με την επιστροφή του στην Κύπρο, θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παρακολουθεί στενά το θέμα, έχει κάποιες σκέψεις και ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει σε πρώτη φάση με τους επικεφαλής των τραπεζών και στη συνέχεια θα προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις.πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θ’ αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, με την επιστροφή του στην Κύπρο, θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών για το θέμα.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παρακολουθεί στενά το θέμα, έχει κάποιες σκέψεις και ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει σε πρώτη φάση με τους επικεφαλής των τραπεζών και στη συνέχεια θα προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα