Στον Πρόεδρο της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2016

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρέδωσε το Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016 στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ώστε η εξέταση του σημαντικότερου κατ΄ έτος νομοθετήματος του κράτους να αρχίσει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Παραδίδοντας τον Προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σε αυτόν περιέχεται λελογισμένη και στοχευμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, που με τη δημοσιονομική εξυγίανση από τη μια και της αποτροπής πρόσθετων

μέτρων και επιβαρύνσεων από την άλλη, υπηρετείται ο στόχος της ενθάρρυνσης της πορείας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας ώστε να διασφαλιστεί οριστική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και η δημιουργία προϋποθέσεων για ένα υγιές, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας τον Προϋπολογισμό, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τον παρέδωσε εντός των προθεσμιών που προβλέπει το Σύνταγμα, προσθέτοντας πως τάχιστα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα μελετήσει διεξοδικά τον Προϋπολογισμό και εντός Δεκεμβρίου, αφού ο Υπουργός Οικονομικών απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής, η Ολομέλεια θα προχωρήσει στην συζήτηση και ψήφιση του.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία λειτουργία του νομοθετικού σώματος.

Πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2016 κατατίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ακόμα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όπως αυτή εκδηλώθηκε κατά τρόπο βίαιο το 2013.

Αναφέροντας ότι όλοι προσβλέπουμε στην οριστική έξοδο από την κρίση, σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στήριξη των ευπαθών και αδύνατων ομάδων του πληθυσμού, δήλωσε βέβαιος ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι παρέδωσε τον Προϋπολογισμό και τον μεσοπρόθεσμο τριετή δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, στον οποίο το έλλειμμα έχει περιοριστεί πλήρως, γεγονός που επιτρέπει περιορισμό των βαρών που φορτώνονταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπό τη μορφή φορολογιών για την κάλυψη του ελλείμματος.

Πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός διαθέτει περιθώριο για λελογισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών και κυρίως των αναπτυξιακών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα