Α. Κυριακίδου: Το μεταναστευτικό χρειάζεται υπέρβαση

H Ευρώπη δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει το θέμα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης με την απαραίτητη συναίνεση και συνοχή, δήλωσε η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου, σε ομιλία της που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της ολοκληρωμένης πολιτικής και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο άλμα, μια υπέρβαση, ανέφερε, προσθέτοντας πως το τεράστιο αυτό ζήτημα θα πρέπει να παύσει να αποτελεί ένα γραφειοκρατικό πονοκέφαλο που διαχειρίζονται

επικουρικά τα διάφορα θεσμικά όργανα της Ένωσης και να καταστεί πλέον το αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης στρατηγικής που θα προσεγγίζει το ζήτημα στη ρίζα του και με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των μεταναστών, και δη αυτό των παιδιών και γυναικών. Οι αποφάσεις δε που λαμβάνονται, συμπλήρωσε, θα πρέπει επίσης να δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να καταστεί φρούριο και να υψώνει τοίχους στα σύνορά της προκειμένου να προστατευτεί από τα αποτελέσματα των δικών της πράξεων και παραλήψεων, είπε η κ. Κυριακίδου. Η τεράστια αυτή πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον μας μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ώστε να δημιουργήσουμε την πολυπολιτισμική Ευρώπη που θέλουμε, ανέφερε, στη βάση της αποδοχής και της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της ευημερίας.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να μετατραπεί κάλλιστα σε ευκαιρία, μόνο αν η Ευρώπη στραφεί στις δημοκρατικές αρχές και ιδρυτικές της αξίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, απαιτείται μια αναδιαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, ειδικότερα στη Μέση Ανατολή όπου εξακολουθεί να μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και όπου το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλευόμενο τους συσχετισμούς δυνάμεων και την αδυναμία της Δύσης, ενδυναμώνεται και εξαπλώνεται. Συνεπώς, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα ποιούς επιθυμεί να προστατεύσει και γιατί.

Είναι κοινώς αποδεκτό, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η μαζική έλευση προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης, είναι να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης εντός της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης. Ο κατάλογος των χωρών αυτών δυστυχώς συνεχώς διευρύνεται, πρόσθεσε, ενώ δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια της προς τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και την ίδια ώρα να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες θαλάσσιες οδούς σε όσους έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, προκειμένου όσοι πληρούν τα κριτήρια για απόκτηση πολιτικού ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και αξιοπρέπεια και χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε παράνομους διακινητές, που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, σημείωσε.

Όσον αφορά στις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζει αριθμός κρατών μελών ένεκα του τεράστιου κύματος μεταναστών, η κ. Κυριακίδου τόνισε την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης των χωρών αυτών προκειμένου να αντιμετωπίζουν τη δυσανάλογη πίεση που δέχονται στα σύνορά τους. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, χρίζει άμεσης αναθεώρησης ενώ θα πρέπει να επισπευθούν και οι αξιολογήσεις για τους πιο ευάλωτους μετανάστες, να ενισχυθούν τα κέντρα υποδοχής και να εφαρμοστούν οι κανόνες για τη μόνιμη μετεγκατάσταση προσφύγων. Ωστόσο, βασικότερο μέλημα, υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, αποτελεί η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στις κοινωνίες μας ως ισότιμων πολιτών και όχι ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Σε αντίθετη περίπτωση συνέχισε, η δημιουργία γκέτο στις κοινωνίες μας θα είναι αναπόφευκτη, και με άγνωστα αποτελέσματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα